Hopp til innhold

Diskrimineres på treningssenter

Treningssenteret Galaxy i Oslo avviser afrikanere, mens etniske nordmenn får trene. - Ulovlig, sier likestillingsombudet.

galaxy treningssenter

Galaxy treningssenter forbeholder seg retten til å nekte folk medlemsskap på subjektivt grunnlag.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Isaac Mansaray fra Sierra Leone ønsker å bli medlem ved Galaxy treningssenter på Veitvet, men får avslag fordi det skal være fullt. Hans norske venner er det derimot rom for.

- Jeg synes det er litt trist. Spesielt når jeg snakker med alle naboene mine som trener der, og jeg får ikke lov, sier Isaac Mansaray.

Han er fra Sierra Leone, og har gjort flere forsøk på å bli medlem ved Galaxy treningssenter på Veitvet.

Isac Mansaray

Isaac Mansaray får ikke trene på Galaxy

Foto: Stig Kalsæg Sulland / NRK

- Det er fullt

- Det var 2 måneder siden jeg gikk til Galaxy, ville melde meg inn og fikk et skjema. Der sa de at jeg kunne komme om to uker. Da fikk jeg beskjed om at det var fullt, forteller Mansaray. 

Han begynte å lure da flere av hans afrikanske venner fortalte at de også hadde blitt nektet medlemskap, mens flere naboer som var etnisk norske kunne begynne å trene på dagen.

Isaac har norsk kjæreste. Etter avslaget sendte han henne opp til treningssenteret, og det viste seg at hun kunne begynne å trene med det samme.

Ulik behandling

Galaxy er et døgnåpent treningssenter der medlemmer med nøkkelkort kan komme å gå som de vil.

Da Østlandssendingen fikk høre om saken, sendte vi først opp en afrikaner som prøvde å bli medlem. Han fikk beskjed om at det var fullt.

En halvtime senere forsøkte en etnisk nordmann seg, med betydelig bedre resultat. Han kunne bli medlem umiddelbart.

Daglig leder ved Galaxy treningssenter Roy Hansen

Roy Hansen, daglig leder ved Galaxy

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Daglig leder Roy Hansen avviser imidlertid at dette har med etnisk bakgrunn å gjøre.

- Vi har mange nasjoner her inne, og vi har hatt det i alle år siden vi åpnet. Men vi velger å rekruttere medlemmer fra den eksisterende medlemsmassen i større grad enn å slippe inn folk som er ukjente. Men vi gjør også det, men da på subjektivt grunnlag, sier Hansen.

- Ikke diskriminerende

På søknadsskjemaet om medlemskap skriver Galaxy at de forbeholder seg retten til å gi søkere avslag uten grunn.

Daglig leder Roy Hansen avviser at avslagene har noe med etnisitet å gjøre, og hevder han har flere medlemmer med annen bakgrunn enn norsk, selv om de ikke var på trening i løpet av den korte tiden Østlandssendingen var på besøk.

Når han blir konfrontert med at vi hadde sendt en afrikaner og en nordmann til senteret omtrent på samme tid forteller han at senteret gjør en subjektiv vurdering uten at han finner denne diskriminerende.

galaxy treningssenter

Da Østlandssendingen sendte en afrikaner og en nordmann til senteret rundt samme tid, fikk nordmannen trene, men ikke afrikaneren.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Uholdbart

- Det er det subjektive som jeg pratet om. Når du kommer gjennom den grønne sonen på Gardermoen har tolleren 20 meter til å stoppe deg eller ikke. Hvis han er usikker stopper han deg. Men det er ikke noe galt med deg som person. Akkurat den samme subjektive vurderingen gjør vi. Jeg er dessverre nødt til å si at vi kan ta feil, og det beklager jeg. Det er ikke for å støte noen. Men vi tar heller feil og er sikker, enn å være usikker, sier Hansen.

- Skjønner du at noen kan føle at dette er diskriminerende?

- Jeg håper virkelig ikke det, for det er overhode ikke tanken bak, sier han.

Isaac Mansaray synes ikke dette er holdbart.

- Det var litt vanskelig. Jeg forstår ikke hvorfor. Det er litt trist for oss som bor på Veitvedt. Jeg trives godt her og vil trene, men får ikke lov, sier han.

Bryter loven

Hos likestillingsombudet mener de at treningssenteret Galaxy på Veitvet bryter loven når de nekter personer adgang på grunnlag av utseendet.

- Diskrimineringsloven er helt klar. Det er ikke tillatt å forskjellsbehandle personer på grunn av hudfarge, etnisitet, språk eller liknende. Det er bare helt unntaksvis at man kan si at det er saklig å forskjellsbehandle personer på de grunnlagene, sier seniorrådgiver Elisabeth Lier Haugseth.

- Eieren mener at han har rett til å bestemme selv hvem han vil ha som medlem. Har han ikke det?

- Nei, det har han ikke. Jeg går ut i fra at dette er et kommersielt treningssenter som henvender seg til allmennheten, og da er det slik at i utgangspunktet skal jo hvem som helst kunne melde seg inn der, sier Haugseth.