Hopp til innhold

Tagging øker i indre øst

Mens taggingen i resten av byen har holdt seg på et stabilt nivå, har fenomenet økt eksplosivt i bydelene Grünerløkka og Gamle Oslo.

Tagging
Foto: Siri Storstein Hytten / NRK

Økningen startet da Grünerløkka fikk en grafittivegg på Hausmania.

- Det er naturlig å tro at økningen henger sammen med denne veggen som ble opprettet ulovlig for fire - fem år siden. Da fikk vi en sterk økning i tagging, Så fikk vi debatten i 2005, og da fikk vi en ytterligere økning. Nå etter at veggen ble lovlig, har det eksplodert, sier prosjektleder i Oslos Stopp Tagging-prosjekt, Kjellaug Løken.

Antall signaturer på veggene i bydelene Grünerløkka og Gamle Oslo har økt med omlag 20 prosent selv om Stopp Tagging kontinuerlig gjør alt de kan for å fjerne nye. Spesielt stor er økningen i området rundt Hausmania.

 

Tagging

Det er ikke bare grafittikunst på veggene på Hausmania.

Merker økningen

Entreprenør og eier av Stopp Tagging, Vidar Atne, har jobbet med å fjerne tagging i området i sju år. Han merker godt at taggingen rundt dette stedet har økt kraftig det siste året.

- Rundt her er vi hver eneste dag, gitt. Jeg tipper det lett er en tredobling rundt her. Og det gjelder bare dette området. Det er nedgang veldig mange andre steder, men her går det motsatt vei, sier han.

For litt over et år siden vedtok bystyret at bydelene i Oslo selv skulle få bestemme om de ville ha lovlige grafittivegger i sitt nærmiljø. I dag er det bare Hausmania i bydel Grünerløkka som har en slik vegg.

 

Hausmania

I forrige uke ble det bestemt å fortsette å tillate grafitti på Hausmania.

Foto: Siri Storstein Hytten / NRK

Viderefører ordningen

I forrige uke bestemte bydel Grünerløkka seg for å videreføre ordningen med den lovlige graffittiveggen til Hausmania.

Leder for oppvekst- og kulturkomiteen i bydelen, Per Gunnar Dahl fra Arbeiderpartiet, sier de ser på grafitti som en form for kunstart som trenger et sted å være. Han tror ikke det å fjerne veggen vil løse problemet med taggingen i området rundt.

- Der hvor det drives grafitti, kommer også taggerne. Taggerne er jo i utgangspunktet ute etter å sette sitt stempel på for eksempel god grafittikunst, og det kan man ikke forby ved å forby grafitti. Tagging er en pøbelstrek, men det må vi bare leve med, så får vi heller sette inn mer ressurser på å fjerne det, sier Dahl.

 

Tagging

Bygninger og vegger i området rundt Hausmania er nedtagget.

Foto: Siri Storstein Hytten / NRK