Hopp til innhold

- Vi fortjener ikke ros

I dag jubler Oslo kommune fordi signering av kjøpskontrakt for Vestbanetomt betyr et stort skritt mot nytt hovedbibliotek. Men det er mer enn 20 år siden behovet for nytt hovedbibliotek i hovedstaden ble fastslått. - Dette har tatt alt for lang tid , innrømmer byrådslederen.

Det nye hovedbiblioteket på Vestbanen
Foto: Statsbygg

Det er i tillegg seks år siden kommunestyret vedtok hovedbibliotek på Vestbanen.

Lae innrømmer at Oslo kommune har satset altfor lite på biblioteket til at han kan forvente seg ros i dag.

- Vi fortjener nok ikke ros for den tiden vi har bak oss, men forhåpentligvis fortjener vi ros om noen år.

- Storsatsing

Byrådsleder Erling Lae innrømmer at arbeidet med nytt hoevdbibliotek i Oslo har tatt altfor lang tid, men mener fredagens signering av kjøpsavtalen for den såkalte kulturtomten på Vestbanen baner vei for en kulturell storsatsing.

- Jeg tror ikke jeg overdriver om jeg sier at det blir Nord-Europas fineste bibliotek. Kulturbyen har fortjent det, og særlig med så kommerlige forhold vårt hovedbibliotek har hatt i denne gamle bygningen på Hammersborg som burde vært utrangert for lenge siden, sier Lae.

Samlingen lagret i kjeller og på loft

I biblioteket på Hammersborg står bare 20 prosent av boksamling fremme synlig for publikum. Resten, 80 prosent, befinner seg i bokmagasiner i kjeller og på loft.

Byrådsleder Lae forsikrer at slik vil det ikke bli i det nye hovedbiblioteket.

- Dette kulturbygget er så stort at problemet blir å få fyllt det. Uansett hvordan vi bretter ut det nye hovedbiblioteket, så vil ikke det ta mer enn under 50 prosent av bygget. Plassmangelen er ikke problemet, sier Lae.

Du kan høre mer om nytt hovedbibliotek i Oslo i programmet Detektor på P2 klokka 9.03 fredag 27. april eller klokka 16.03 på lørdag 28. april.