Hopp til innhold

Vil frede hele Frognerparken

Norges største og mest omfattende fredningsforslag ble presentert av Byantikvaren i dag. De vil nemlig frede hele Frognerparken.

Monolitten
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

I tillegg til Vigelandslanlegget, gjelder det parken slik den fremstår med gangstier, dammer, vegetasjon, bygninger og idrettsanlegg.

Går ikke ut over parkturister

Men saksbehandler hos byantikvaren, Truls Aslaksby sier det ikke vil endre bruken av parken.

- Det betyr ikke så mye for bruken, slik vi kjenner den gjennom mange år. Det vil bare legge visse rammer på at ting ikke skeier ut og blir forbrukt, snarere enn brukt, sier Aslaksby.

Han tror ikke de som bruker parken vil merke stort til fredningen.

- Der hvor det er veldig slitt, vil man kunne oppleve at det blir satt opp gjerder med skilt om å ikke gå her, sier han.

Frognerparken
Foto: Grethe Kielland-Jenssen

Ingen nye barnehager 

Planen åpner for at deler av parken kan bli tilbakeført til opprinnelig eller tidligere utseende etter godkjenning fra Byantikvaren.

- Der hvor det er lagt veier over plenen, som er som sår i landskapet, men det er snakk om mindre inngrep, sier Aslaksby.

- Som forslaget er, så vil det ikke bli tillatt med nye barnehager, men de eksisterende barneparker og idrettsannlegg skal kunne eksistere og videreutvikle seg. Frogner stadion er for eksempel fredet som et idrettsanlegg under åpen himmel, mens garderobene og tribunen ikke er fredet.

Jobbet for fredning siden -71

Ole Christian Gulli, leder i Frognerparkens venner, er godt fornøyd med fredningsforslaget.

- Vi er glad for at dette kommer. Det har vært vårt hovedformål siden organisasjonen ble startet i 1971. Da var det vedtatt å legge motorvei gjennom parken, men vi fikk stoppet det, sier Gulli.

- Riksantikvaren sier at noe av det viktigste er å hindre nye ting i parken, men det er også nye behov som oppstår. I dag er det ikke noe skikkelig parkeringsannlegg, her bør det gjøres noe, fortrinnsvis under bakken, sier han.

- Vi har sagt oss villig til å vurderere et parkeringsanlegg under Frogner stadion. Det er særlig ønskelig hvis vi da kan fjerne parkeringsannlegget som nå ligger inne i parkområdet, sier byantikvarens Truls Aslaksby.

- Fredes før jul

Selv om Frognerparkens venner er fornøyd med fredningen, åpner de for at det kommer noen innsigelser før høringsfristen går ut:

- I prinsipp er vi absolutt fornøyd, men detaljene skal vi se på fram til 1. mai, med dette hovedspørsmålstegnet: om nye behov kan hindres, sier Gulli.

- Denne parken kommer til å bli et bedre sted for Oslo-folk og turister år for år, det er jeg helt sikker på, sier han.

- Når kommer frognerparken til å bli fredet?

- Før jul, lover Truls Aslaksby hos Byantikvaren.