Hopp til innhold

Det blir ingen Peer Gynt-skole

Navnet på den nye gigant-skolen på Søndre Nordstrand blir Bjørnholt og ikke Peer Gynt, slik byrådet ønsket.

Bjørnholt skole
Foto: Gunnar Grøsland / NRK

Kultur og utdanningskomiteen i Oslo bystyre gikk i går kveld inn for at skolen skal hete Bjørnholt, slik bydelsutvalget enstemmig har gått inn for.

Det var Arbeiderpartiet, SV og Kristelig folkeparti som gikk inn for forslaget fra RV, om å gå imot byrådets Peer Gynt-forslag.

Bydelene skal bestemme

I tillegg gikk flertallet, da inkludert Venstre, inn for at bydelene i fremtiden selv skal få bestemme navnet på skoler.

Løgnhalsen Peer har mange negative egenskaper og er et dårlig ideal for dagens ungdom, mente kritikerne.

Hverken elever eller det lokale bydelsutvalget, navnerådet, ungdomsrådet og eldrerådet synes Peer Gynt er et egnet navn.

Dessuten spurte de hva Ibsens sagnfigur har med Søndre Nordstrand å gjøre og foreslår navnet Bjørnholt, stedet der skolen vitterlig ligger.

Peer Gynt
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Ville ha en internasjonal profil 

Men før jul bestemte byrådet at den nye skolen på Bjørnholt skulle hete Peer Gynt-skolen. Det ble ikke lagt vekt på motstanden i bydelsutvalget.

Prestisjeskolen i glass og betong og med 1.400 elever skal både ha en internasjonal profil og jobbe for at elevene skal kjenne og forstå den norske kulturarven.

Ergo må den ha et navn som både er internasjonalt kjent og som gir identitet i forhold til kulturarven, ifølge byrådet. Inspirert av Ibsen-året ville byrådet kalle opp skolen etter hovedpersonen i Henrik Ibsens dramatiske dikt Peer Gynt.

Men kritikerne, med RVs Erling Folkvord i spissen, fikk altså flertall i kultur- og utviklingskomiteen. Dermed kan elever og bydelspolitikere glede seg litt ekstra til skolestart til høsten.