Hopp til innhold

Barnevernsbarn får erstatning

Bærum kommune har opprettet en erstatningsordning for tidligere barnevernsbarn som ble utsatt for overgrep og omsorgssvikt.

Bærum kommune
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Ordningen skal omfatte alle barn som kommunen overtok omsorgen for og som ble plassert på barnehjem og skolehjem i årene mellom 1954 og 1980, og er på linje med den som er innført i Oslo kommune.

Erstatningen blir også den samme, på 725.000 kroner.

Enstemmig vedtak

Den kommunale billighetserstatningsordningen gjelder for personer som har vært utsatt for overgrep eller omsorgssvikt på barnehjem, skolehjem, spesial- og verneskoler mens de var under barnevernets omsorg i tidsrommet 1.7.1954 til 1.1.1980.

Formannskapet fattet enstemmig dette vedtaket i møte 24. januar.

Bakgrunnen er det som har fremkommet både i en omfattende statlig granskingsrapport og i en del kommunale granskinger.

- Ingen tvil om at overgrep har skjedd

- Det er ikke tvil om at det på en del barnhjem, skolehjem mv har skjedd overgrep og omsorgssvikt. Både kommunene som tilsynsmyndighet, og som ansvarlig for omsorgsovertakelsen og plasseringen, kan i mange tilfeller klandres, og det bør gi en oppreisning til dem som ble rammet, heter i saken som ble lagt fram for formannskapet.

Barn som var plassert i fosterhjem kommer ikke inn under ordningen.

Den høyeste erstatningen vil gjelde dem som har blitt utsatt for seksuelle overgrep eller grov eller langvarig omsorgssvikt.