Hopp til innhold

Bårdar må kutte

Pengemangel tvinger musical-skolen Bårdar til å kutte kostnader. Ansatte varsler nå kamp.

Ill.foto: Ballettsko
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Innsparingene kommer etter at skolen ikke fikk lov til å ta like mye i elevbetaling som tidligere.

- De ansatte har blitt informert om behovet for omfattende økonomiske nedskjæringer. Problemet er at det gjøres på måter vi ikke har sansen for i det hele tatt, sier forbundssekretær i Musikernes fellesorganisasjon Bård Hogstad.

Musikernes fellesorganisasjon er den største fagforeningen på Bårdar og organiserer et tjuetalls musikere og dansepedagoger ved skolen. På et allmøte tirsdag ble lærerne bedt om å gå ned i lønn, fordi skolen må spare mer enn en million kroner før sommeren.

Var for dyrt

Bårdar Akadamiet har 130 elever og er det nærmeste vi kommer en musical-skole her i landet. Som friskole har Bårdar fått omlag åtte millioner kroner i året i statsstøtte, men skolen har i flere år tatt for mye betalt fra elevene for å gå på skolen. Det viste en granskingsrapport i fjor.

- Utdanningsdirektoratet mente at de skolepengene Bårdar hadde innkrevd var for høye i forhold til jevne satser, sier skolestyrets leder Tor Erling Staff.

 - Dermed er skolen nødt til å kutte ned på undervisningen, sier han.

 

Tor Erling Staff
Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

 

 Elevene har nå fått beskjed om at det blir ca 10 000 kroner mindre i skolepenger for inneværende år. Staff ser imidlertid ingen grunn til at skolen skal betale tilbake skolepenger for tidligere år.

- Det er fastslått nå at skolen har tatt skolepenger de ikke har hatt anledning til, men elevene har jo fått undervisning for disse pengene. Nå må undervisningen avgrenses fordi man ikke kan ta de samme skolepengene, sier Staff.

Nekter nedtrapping

Fylkesmannen gransker fortsatt økonomien ved Bårdar. Musikernes fellesorganisasjon vil nå varsle myndighetene om situasjonen ved skolen:

- Det første vi gjør er å informere Kunnskapsdepartementet om vår bekymring knyttet til godkjenningen av Bårdar Akademiet som friskole, sier Hogstad.

Han har også gitt råd til sine medlemmer om å ikke frivillig redusere sin stilling, men å vise til den gjeldende arbeidsavtalen.

- Da blir det opp til arbeidsgiveren å vurdere om de har en saklig grunn til å si opp folk eller ikke, sier Hogstad.