Hopp til innhold

Fortsetter å kjøre svart

Taxisjåfører som er tatt i skattejuks, skal ha fortsatt å kjøre drosje svart. Oslo likningskontor utvider granskingen av skattejuks i taxibransjen.

Illustrasjonsfoto av Oslo Taxi-drosje i bevegelse
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Det er klart at det er helt utillatelig og vi kan ikke sitte og se på at man fortsetter på denne måten, sier likningsdirektør Jan-Egil Kristiansen.

Det var 17. juni 2003 at folk fra skatteetaten og politiet aksjonerte mot Oslo-drosjene. Flere hundre drosjeeiere var innkalt til sirkustomta ved Munch-museet på Tøyen.

Samtidig aksjonerte politiet mot en regnskapsfører som skal ha hjulpet drosjeeiere med å skjule svarte inntekter. Regnskapsføreren ble i januar 2006 dømt til sju års fengsel, men har anket dommen.

Store beløp

Ifølge Kristiansen er nesten et tusen taxi-eiere og sjåfører, som var kunder hos regnskapsføreren, avslørt i å ha unndratt en halv milliard kroner fra beskatning.

- Det er høyere beløp i gjennomsnitt per eier og det er større saker per eier enn det vi trodde. Den største saken er faktisk på hele 17.9 millioner kroner. Dessuten har vi en sak på i overkant av 13 millioner og vi har flere saker rundt ti millioner kroner, sier Jan-Egil Kristiansen.

Oslo likningskontor er nå nesten ferdig med gransking av taxi-eiere og sjåfører som var kunder hos den straffedømte regnskapsføreren før 2002.

Flere under lupen

Hittil har det dreid seg om drosjer som har kjørt for Oslo taxi og Norgestaxi. Nå vil likningskontoret utvide granskingen til også å omfatte de fire siste årene etter 2002. Da vil også de tre andre taxi-sentralene i Oslo bli gått nærmere etter i sømmene.

- Det ser ut til at flere av de sjåførene vi kontrollerte for årene 2000 og 2002 har fortsatt å kjøre svart fra 2003 og fram til i dag, sier Kristiansen.

Granskingen som nå blir satt i gang er svært omfattende, men Kristiansen avviser at de mistenkeliggjør hele drosjenæringen.

- Det er mange drosjeeiere som kjører hvitt og som ønsker at svindelen skal bort. Da føler vi en forpliktelse til å rydde skikkelig opp, Jan-Egil Kristiansen.