Hopp til innhold

Trekker støtte til fredskonsert

Høyres bystyremedlem Aamir Sheikh i Oslo har søkt om og fått støtte til en stiftelse som ikke finnes. Byrådet trekker nå 500.000 kroner tilbake.

Bystyrerepresentant Aamir Javed Sheikh (H)
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Sheikh fikk 20.000 kommunale kroner i 2004 og søkte tidligere i år om 500.000 kroner i kommunal støtte til en fredskonsert.

- Dette lyser valgkamp lang vei.

Det var reaksjonen fra opposisjonen da det ble kjent at Høyre- og Fremskrittsparti-byrådet ville gi Høyres bystyrerepresentant en halv million kroner til fredskonserten på Valle Hovin fredag før kommunevalget.

U2 på Valle Hovin i Oslo 27.07.2005
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Konserten skal avslutte en fredskonferanse der Aamir Javed Sheikh og stiftelsen Dialog for fred har invitert Bill Clinton og en rekke statsledere.

Kultur eller politikk?

- Nå trekker byrådet pengestøtten, sier kulturbyråd Anette Wiig Bryn.

- For det første så har det blitt skapt usikkerhet rundt arrangementet, hvorvidt dette er et kulturarrangement eller et politisk arrangement, og det ønsker vi ikke. Derfor har vi valgt å ta dette ut fra byrådets budsjettforslag, og sende det til behandling i kultur- og idrettsetaten sammen med de andre søknadene.

- Den andre grunnen er at vi etter nærmere undersøkelser har bragt på det rene at denne stiftelsen ikke foreløpig er registrert som en stiftelse, sier Wiig Bryn.

Dermed eksisterer ikke Sheikhs stiftelse formelt. Det gjorde den heller ikke i 2004, da stiftelsen fikk 20.000 kroner i kulturstøtte til et fredsarrangement i Nobels fredssenter.

- Nå vil jeg sørge for at vi får enda bedre rutiner, og at vi sjekker opp organiseringen til alle som søker. Vi må forsikre oss om at det søkerne hevder, er i samsvar med den reelle organiseringen, sier kulturbyråden.

- Er det ikke litt spesielt at en bystyrerepresentant, og til og med et medlem av kulturkomiteen, søker på vegne av en stiftelse som ikke eksisterer?

- Uavhengig av hvem denne personen er, så syns jeg det er spesielt å søke om penger til noe som ikke eksisterer. Forklaringen er at dette vil bli ryddet opp i i løpet av et par ukers tid, og jeg velger å stole på det, sier Wiig Bryn.

Ikke politikk

Aamir Sheikh har selv denne forklaringen på at stiftelsen Dialog for fred ikke er registrert:

- Vi har ikke lykkes i å finne de rette personene som kan sitte i styret, og det har bidratt til at vi ikke har kunnet sende søknaden til Brønnøysundregisteret. Men nå er alt på plass, og vi har sendt søknaden, men det tar 12 virkedager før alt er på plass.

- Blir konserten arrangert uten kommunal støtte?

- Absolutt. Vi er opptatt av å ha fred i verden. Uansett om vi får kommunal støtte eller ikke, så vil konserten bli gjennomført.

- Hva syns du om at støtten foreslås trukket, fordi man er usikker på om dette er politikk eller kultur?

- Fra mitt ståsted kan jeg bekrefte at dette overhode ikke har noe med politikk å gjøre.