Hopp til innhold

Dårlig hygiene på Oslo-slakteri

Fatland slakteri er nok en gang i Mattilsynets søkelys. Slakteriet får dagbøter på 10 000 fordi de slurver med hygiene.

Fatland slakteri
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Fatland Slakteri på Furuset må punge ut 10.000 kroner bot hver dag fordi de har for dårlige hygienerutiner.

Seksjonssjef Oddrun Espelund i Mattilsynet sier slakteriet ikke tar sitt ansvar for at produksjonen skjer på en forsvarlig måte.

- Det er et krav at slakteriet selv skal ha gode interne rutiner for å sikre god hygiene ved anlegget, sier Espelund.

Stengt i sommer

Fatland slakterier er igjen i mattilsynets søkelys. Slakteriet på Furuset er Oslos eneste gjenværende slakteri etter at Felleslakteriet på Løren ble nedlagt i 2003.

Bedriften med 70 ansatte har brukt 20 millioner kroner de siste årene på nytt utstyr og nytt fjøs.

I sommer ble bedriften i Oslo stengt fordi dyrene hadde det unødvendig vondt når de ble slaktet. Hovedproblemet er en ny, automatisk avlivingsmaskin som skremmer slaktegrisen slik at den hyler og skriker.

Derfor måtte de ansatte ofte presse dyrene igjennom med bruk av slag og elektrisk støt.

 

Illustrasjonsbilde: Gris på slakteri
Foto: Lise Åserud / Scanpix

 

For dårlige hygienerutiner

På samme tid sa også Mattilsynet at slakteriets rutiner for hygiene var for dårlige. Over et halvt år senere har ledelsen ennå ikke klart å rydde opp i problemene forteller seksjonssjef i mattilsynet Oddrun Espelund.

- Vi må komme bort fra en situasjonen der det er Mattilsynets personell som tar ansvaret for å sikre god hygiene, dette ansvaret må slakteriet selv ta, sier Espelund.

- Men er det farlig å spise maten fra Fatland?

- Vi er tilstede hele tiden mens det slaktes, så vi regner det som trygt å spise, samt må komme bort fra den sit der annlegget selv ikke tar ansvaret for at de har gode nok rutiner

Derfor betaler slakteriet nå 10.000 kroner i tvangsmulkt hver dag. Men i følge Konsernsjef ved Fatland, Leif Malvin Knudsen, er hygienen ved slakteriet er god nok.

- Vi gjennomførte de forbedringene som skulle til innen fristen for iverksettelse av tvangsmulkt. Vi har derfor også klaget på vedtaket og mener at tvangsmulkt er uberettiget.