Hopp til innhold

Trenger norskopplæring fremfor CV-kurs

Det hjelper ikke med CV-kurs hvis man ikke kan grunnleggende norsk. Det mener Oslo kommune, som startet med yrkesrettet norskopplæring i 2012. Tiltaket har blitt en suksess.

Jimale Fartun

MÅLBEVISST: Jimale Fartun deltar på yrkesrettet norskopplæring. Et kurs i praktisk norsk, tilpasset yrkeslivet. Hennes mål er å få jobb som vernepleier.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

– Jeg har så lyst på jobb. Jeg kan nesten ikke vente. Men jeg må lære meg bedre norsk først. Helst vil jeg jobbe som vernepleier, sier Jimale Fartun.

Hun er 42 år, alenemor til flere barn og opprinnelig fra Somalia.

– Jeg vil jobbe, det er mitt mål. Hvis man ikke kan snakke norsk er det ikke mulig å få jobb. Det er ikke mulig å kontakte folk. Det er veldig viktig å lære norsk. Jeg tror alle her deler den oppfatningen.

Hun viser til rundt femten andre norskelever som sitter med ørene på stilk i et klasserom på Nav Søndre Nordstrand i Oslo.

De har ulike morsmål og kvalifikasjoner. Felles for dem alle er at de ønsker seg en jobb. Og de vet at bedre norskkunnskaper kan være nøkkelen til en ansettelse.

Saken fortsetter under bildet:

Norskopplæring for flyktninger på Søndre Nordstrand i Oslo

IVRIGE: Elevene her på Nav Søndre Nordstrand vet at bedre norskkunnskaper kan være nøkkelen til arbeid.

Foto: Ingvild Sund / NRK

– Trenger norskkurs fremfor CV-kurs

Kurset de deltar på er en del av "yrkesrettet norskopplæring for innvandrere" – et tilbud som ble opprettet i alle Oslos bydeler i 2012.

Det var bydelene selv som meldte fra til Oslo kommune om at mange arbeidssøkende innvandrere har behov for yrkesrettet, praktisk norskopplæring, heller enn andre type kurs.

– Det er vel og bra med kurs i for eksempel å skrive CV, eller å få sjekket ut motivasjonen. Men det er først og fremst grunnleggende norskkunnskaper denne gruppa trenger for å komme ut i jobb, sier byråd for sosiale tjenester i Oslo, Øystein Eriksen Søreide (H).

22 millioner kroner koster denne språkopplæringen kommunen hvert år. Det er det verdt, mener byrådet, som foreslår å videreføre tiltaket i budsjettet for neste år.

– Vi ser at kursene har gitt veldig gode resultater. Etter kort tid har 63 prosent av kursdeltakerne enten kommet ut i fast jobb eller andre kompetansehevende tiltak, sier byråden.

Arbeidsgivere stiller større krav

Barbro Thorvaldsen

– HANDLER OM STOLTHET: Norsklærer Barbro Thorvaldsen merker at elevenes selvrespekt øker når de blir bedre i norsk.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

– Stadig flere arbeidsgivere krever at arbeidstakerne behersker godt norsk, og har bestått norskprøve B1, både skriftlig og muntlig, sier norsklærer på Nav Søndre Nordstrand, Barbro Thorvaldsen.

For å bestå B1 må man blant annet kunne presentere et problem, uttrykke og begrunne synspunkter og delta uforberedt i samtaler i de fleste situasjoner en møter i dagliglivet.

– Kravene er relativt høye. For en del av elevene som har lite skolebakgrunn kan det nesten virke uoppnåelig å klare B1 skriftlig, sier hun.

Hun merker at bedre norskkunnskaper gir elevene økt selvtillit.

– Det handler om stolthet, selvrespekt og personlig utvikling – det å være herre over eget liv og framtid, og å kunne stå opp for egne meninger og være rollemodeller for barna sine. Mange har bodd i Norge i årevis, men har vært utenfor samfunnet. Det å inkludere og integrere er av enorm betydning, sier Thorvaldsen.

Ønsker å bli bedre integrert

Amina Alsaidy

Amina Alsaidy er opprinnelig fra Pakistan. Hun ønsker seg både jobb og norske venner, og vet at bedre norskkunnskaper vil hjelpe henne på vei dit.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

På Nav Søndre Nordstrand har flere av kursdeltakerne som mål å bestå prøve B1. Blant dem er Amina Alsaidy, som tidligere har jobbet på sykehjem i Oslo.

– Jeg var veldig glad i jobben min, og alle var glade i meg. Men etter hvert krevde arbeidsgiveren at de ansatte skulle ha bestått prøve B1. Det har ikke jeg, og derfor søkte jeg på dette kurset, og fikk plass, sier hun.

Før hun startet på kurset var hun usikker på hvordan det skulle bli.

– Men fra første dag jeg kom og møtte alle de andre elevene, og den fantastiske læreren, forsto jeg at dette kurset var veldig viktig for meg. Jeg har lært å skrive og snakke om nesten hva som helst. Det er så spennende.

Det er ikke bare målet om å tjene egne penger som trekker henne til undervisningen. Like viktig er ønsket om å bli bedre integrert.

– Jeg vil bli en selvstendig dame. Jeg liker å bli kjent med samfunnet her i Norge. Jo mer jeg blir kjent med språket, jo mer blir jeg kjent med nordmenn. Det er ikke bare på jobben man må kunne norsk, det er også i butikken, på gata og for å få norske venner sier hun.