Hopp til innhold

Rekordmange redninger på sjøen i høst

Mandag kveld fikk Yvonne Cathrine Sæther Borlaug motorstopp i Oslofjorden. Det var kaldt og mørkt og hun trodde hun lå i skipsleia til Kielferga. – Jeg var dum og uerfaren, og håper andre kan lære av mine feil, sier Sæther Borlaug.

Ble reddet av Redningsskøyta

BLE REDDET: Yvonne Cathrine Sæther Borlaug fikk motorstans ute på fjorden og ble drivende i mørket i flere timer. Dagen etter fikk hun møte sine redningsmenn igjen.

– Kom hit da.

Yvonne Cathrine Sæther Borlaug sitter i en liten motorbåt utenfor Landøya og forsøker å lokke til seg hunden Diva. Men etter en dramatisk båttur med matmor tidligere denne uken, er den lille hunden litt skeptisk til å gå om bord.

– Jeg skulle en kort tur ut å fiske før det ble mørkt. Men så stoppet motoren og jeg begynte å drive, sier Sæther Borlaug til NRK.

Yvonne Cathrine Sæther Borlaug

TAKKER REDNINGSSELSKAPET: Yvonne Cathrine Sæther Borlaug og hunden Diva, var i flere timer fanget på sjøen før hun ble reddet av Redningsselskapet.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

I flere timer var de to fanget ute på fjorden. Yvonne Cathrine Sæther Borlaug ringte politiet, og det var redningsskøyta Bergesen som så fikk oppdraget med å finne den vesle båten som drev ute på havet i bekmørket.

Travel høst

– Vi berget et liv. Hvis vi ikke hadde kommet, hadde dette fått et annet utfall, forteller Kai Jensen, som er skipsfører på Bergesen D.Y.

Denne høsten har vært mer å gjøre enn vanlig for Redningsselskapet.

– Ja, det har vært usedvanlig mye oppdrag på oss i det siste. Vi er vant til at det er stille på denne tiden.

Redningsselskapet har 44 redningsskøyter langs kysten. De er en frivillig medlemsforening som hjelper både fritidsbåter, fiskebåter, lastefartøy og passasjerfartøy.

Stor økning

September- og oktobertallene for Oslo, Akershus og Buskerud viser at 105 fartøy er assistert i 2014. Det er en økning på 49 prosent fra i fjor.

I samme periode har de hjulpet 180 personer, noe som er 40 prosent flere enn året før.

Ifølge Redningsselskapet har de siste årene vært preget av en økende mengde oppdrag på høsten. En av forklaringene er at selskapet har fått flere operative fartøyer. Men årets store økning, tror Jensen blant annet har med godt vær å gjøre.

Laster Twitter-innhold

– Det skyldes kanskje at folk har blitt mer bevisst på å bruke båtene lenger. Det kan også være at folk har blitt mer vant til å bruke oss.

Mange av høstens oppdrag har med mørket og uerfarenhet å gjøre, også mandagens redningsaksjon.

– Da vi ringte henne skalv hun og var frossen. Hun hadde med seg en liten hund, og var redd både for seg selv og dyret, forteller Jensen.

Søk med infrarødt kamera

Kai Jensen

TRAVEL HØST: Denne høsten har vært mer å gjøre enn vanlig for Kai Jensen i Redningsselskapet.

Foto: Heidi Klokk / NRK

Siden det var mørkt og Yvonne Cathrine Sæther Borlaug selv ikke visste hvor hun var, ble letingen mer utfordrende enn vanlig.

– Vi har infrarødt kamera i tillegg til radar. Vi visste at hun hadde reist ut fra Holmen i dagslys og diskuterte mulige områder hun kunne være i.

Redningsselskapet fant Sæther Borlaug klokken 20:15.

– Hun var først litt panisk, men vi fikk roa både henne og hunden. Hun var glad for at vi kom, vi fikk av henne våte klær og kjørte henne inn til Holmen.

Sæther Borlau fikk varmen i seg og trengte ikke helsehjelp da de kom til land. Oppdrag hvor de redder liv i Oslofjorden er av de sjeldne, forteller Jensen.

– Det er ikke så vanlig. Hun visste ikke hvor hun var, hun hadde ikke kontakt med andre som kunne hjelpe henne og det var kaldt. Det hadde derfor ikke gått så bra hvis vi ikke hadde funnet henne.

– Hun var lite sjøvant, og skulle nok ikke tatt den turen.

Takker redningsselskapet

Det var mye takket være det varmesøkende kameraet til redningsskøyta at det ble det en lykkelig slutt for Yvonne Cathrine Sæther Borlaug og Diva.

I dag er de begge evig takknemlig for den hjelpen de fikk.

– Det var min første båttur alene. Og det blir nok en stund til jeg reiser på båttur alene igjen, avslutter hun.

Båten kvinnen ble funnet i

FUNNET I DENNE: Båten kvinnen ble funnet i mandag kveld.

Foto: Redningsselskapet