Hopp til innhold

Kuben videregående er finest

Kuben yrkesarena vant Oslo bys arkitekturpris for 2014.

I Kuben yrkesarena ligger Kuben videregående skole, Fagskolen i Oslo, Lærlingsenteret for byggfag og Kuben kurs- og teknologisenter. Kuben ligger på Økern, der Standard Telefon- og Kabelfabrikk en gang lå.

Skolen åpnet i fjor, den tok over for Sogn videregående skole og er det største byggeprosjektet i Oslo-skolen noensinne. Det går 2000 elever på skolene.

Ville gi elevene en opptur

Knut Nesje, arkitekt

Knut Nesje, arkitekt.

Foto: Privat

Onsdag delte Oslo kommune ut årets arkitekturpris, og arbeidet med Kuben, som ble gjort av Arch Uno, Arkitektpartner, landskapsarkitekt Hjellnes Consult
og byggherre Undervisningsbygg Oslo KF vant.

– Vi har fått til det som var målet: Å lage en skole der vi fikk vist frem yrkesfagene og der elevene kunne være stolte av at de velger yrkesfag, sier Knut Nesje, arkitekt i Arch Uno.

– Jeg liker at det er så lyst og åpent her, det er så innbydende, sier Kjell Ove Hauge, rektor på skolen.

Juryen liker at arkitektene har brukt materialer som tegl, sink og kobber, fordi det uttrykker noe som er solid og varig, og fordi det refererer til håndverksfagene på skolen.

Arkitekt Knut Nesje forteller at det fins en sink-kledd vegg på skolen og at gymsalen har kobberfasade.

– Her skal du lære å bli murer, blikkenslager og tømrer, og det skal synes i materialvalget og i det store fellesrommet, sier Knut Nesje, arkitekt.

  • I tillegg får skolen ros for glassveggene mellom fellesområder og undervisningsrom. På den måten kan alle se inn i klasseromene og få et innblikk i hvordan andre fagområder arbeider.
  • Skolen har en dobbel glassvegg mot Østre Aker vei. Dette reduserer både støyen fra veien og reduserer varmetapet i stor grad, samtidig som den gir mye lys.
  • En del av taket blir brukt som skolegård, med inngjerdet basketballbane, juryen gir ros for at dette er arealeffektivt.

Planlagte møteplasser

Juryen er begeistret over at elever og lærere kan møtes på tvers av fagretningene i kantina, biblioteket, og andre oppholdsrom i friminuttene.

– Men er dette noe som arkitekter håper på når de planlegger, skjer det egentlig i praksis?

– Jeg tror de gjør det også faktisk. Elever og lærere må krysse fellesrom for å komme dit de skal, sier Knut Nesje, arkitekt.

Rektor på skolen, Kjell Ove Hauge, bekrefter at elever og lærere faktisk møtes i fellesrommene.

I den 144 meter lange glassgata er det felles kafé og kaffebar.

– Der går det folk hele tida. Og mange av mine lærere trives med å spise lunsj sammen med elevene, sier Kjell Ove Hauge, rektor.

I tillegg til felles kafé og kaffebar er det vanlige kantiner, en for lærere og en for elever.

The Green House på Dælenenga og Greger Grams vei 13 var de to andre bygningene som kom til finalen.

Rektor Kjell Ove Hauge på Kuben med Jonas Gahr Støre

Rektor på Kuben, Kjell Ove Hauge, sammen med Jonas Gahr Støre da han var på skolebesøk i september.

Foto: Kuben videregående skole