Hopp til innhold

– Vi har en urettferdig reisehverdag

Hilde Sofie Nilsson og andre rullestolbrukere kommer ikke på de gamle trikkene i Oslo. Moderne og funksjonelle trikker skal på plass i hovedstaden, men disse må de vente lenge på.

Rullestolbrukere kommer ikke på gamle trikker i Oslo

UMULIG: For Hilde Sofie Nilsson og andre rullestolbrukere er det umulig å komme på trikken her på Olaf Ryes plass i Oslo.

Foto: Edin Babic / NRK

– Det er mange steder man verken kommer av eller på. Det kommer ofte an på hvilken trikk det er som kommer og hvor gammel den. De burde vært byttet ut, enkelt og greit, sier Hilde Sofie Nilsson.

Hun sitter i elektrisk rullestol, og kan ikke bruke trikken i store deler av Oslo fordi hun ikke vet om hun kommer av eller på.

– Må ta ansvar

Magnhild Sørbotten

Magnhild Sørbotten, leder i Norges Handikapforbund i Oslo.

Foto: Edin Babic / NRK
Guri Melby

Guri Melby, samferdselsbyråd (V).

Foto: Eirin Eikås / NRK

– Kollektivtilbudet er rett og slett for lite tilgjengelig. Vi mener at Oslos politikere nå må ta skikkelig ansvar, sier Magnhild Sørbotten, leder i Norges Handicapforbund i Oslo.

Det er planlagt at nye og mer funksjonelle trikker skal gå på skinnene i Oslo.

Men samferdselsbyråd, Guri Melby, mener det er for tidlig å si når de nye trikkene er å se i bybildet.

– Vi tar sikte på at vi får tatt en investeringsbeslutning i bystyret i løpet av våren 2015. Jeg håper at de nye trikken vil være i byen innen 2019, sier Guri Melby.

Samferdselsbyråden håper de kan finne løsninger som gjør reisehverdagen enklere for rullestolbrukere.

– Sporveien og Ruter samarbeider med organisasjoner som jobber med funksjonshemmedes rettigheter og hvilke utbedringer vi kan gjøre på de trikkene som går i dag. Vi vet at vi er nødt til å bruke dem i mange år fremover, sier hun.

Møtes ikke på Grünerløkka

Magnhild Sørbotten sier de håper de nye trikkene realiseres fortest mulig.

– Det er ikke noe stas å se at de gamle trikkene fortsatt er her, fordi mange sliter med å komme på. Vi liker ikke forsinkelsen, men det er viktigste er at de er tilgjengelige når de kommer, sier hun.

Hilde Sofie Nilsson kaller dagens reisehverdag for urettferdig,

– Jeg synes det er ganske dårlig i forhold til hvordan standarden er i andre land i Europa, sier hun.

Kjæresten hennes, Tim Westin, bor på Grünerløkka. Men der møtes kjæresteparet nesten aldri, fordi Nilsson ikke kan ta trikken.

– Vi har aldri vært ute på Grünerløkka. Vi har gjort det en eneste gang, men da måtte hun ta bilen, og det er tungvint, sier Tim Westin.

Hilde Sofie Nilsson og Tim Westin

Tim Westin, kjæresten til Hilde Sofie Nilsson, bor på Grünerløkka. Men kjæresteparet møtes aldri der, fordi Nilsson ikke kan ta trikken.

Foto: Edin Babic / NRK