Hopp til innhold

Sandvika sprayes med farger

Det er fremdeles nulltoleranse mot graffiti, men bare dersom den bryter loven. Nå sprayes Sandvika i kunstens navn.

Tonje Emblemsvåg

BESTILLINGSVERK: Kunstner Tonje Emblemsvåg lager graffiti til utstillingen «Street Art», i regi av Bærum kunstforening.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Hver morgen den siste uken har grå underganger og slitte vegger i Sandvika sentrum overrasket forbipasserende med nye motiver. Det er Bærum kunstforening som bruker hele byen som galleri i forbindelse med sin nye utstilling «Street Art».

Utenfor kunstforeningens lokaler lukter det lakk og maling. En rødhåret jente med et skip i håret tar form på veggen ved inngangsdøren hvor Tone Emblemsvåg står på en stol og opererer med sprayboksen. Hun er en av tretten kunstnere som er med i utstillingen.

– Street art, som jeg kaller urban kunst, blir stadig mer tilgjengelig. Folk har begynt å se forskjell på tagging, som mange mener er forsøplende, og graffiti som kan lyse opp et ellers trist og kjedelig område. Jeg synes det er flott siden det er viktig å ha kunst der hvor alle ferdes, og ikke bare i galleriene, sier Emblemsvåg.

Teksten fortsetter under bildene.

Gatekunst i vinden

En telefonsamtale til politiet bekrefter at det fremdeles er nulltoleranse mot graffiti i Asker og Bærum, men nulltoleransen omfavner kun graffitien som lages ulovlig. Graffitigalleriet langs togskinnene mellom Sandvika og Lysaker er et eksempel. Det koster Sporveien flere hundre millioner kroner årlig å fjerne sprayingen i Oslo-området.

Formuttrykket til ulovlig graffiti og urban kunst har noen fellestrekk, og debatten om hvorvidt graffiti burde tillates som dekor har rast de siste 20 årene. Men diskusjonen ser ut til å ha blitt forbigått av gatekunstnere som har gjort internasjonal suksess.

– Holdningen folk har til gatekunst har endret seg. Når folk betaler dyre penger for å få graffiti på stueveggen sin, kan man trygt si at det har blitt mer stuerent. Men å ta seg til rette på andres eiendom er uakseptabelt, fastslår Berit Inger Øen, kultursjef i Bærum kommune.

Men hva med unge i kommunen som blir inspirert av urban kunst? Graffitiveggen i Bærum ble fjernet for drøyt ti år siden fordi bygningene i nærheten av den ble tagget på. Med veggen forsvant det eneste tilbudet til amatørkunstnere som kunne tenkt seg å lage graffiti på lovlig vis.

Til tross for at gatekunst har fått ny status, finnes det ingen planer om å gi denne gruppen en ny vegg å spraye på.

– Vi har ikke mottatt noen forespørsler etter lovlige graffitivegger, sier kultursjefen.

Måler temperaturen

Når utstillingen til Bærum kunstforening offisielt åpnes på lørdag, blir det imidlertid også mulighet for å prøve å lage gatekunst på gatekulturfestivalen «Rock The Street». Festivalen arrangeres for første gang i år av Ungdom og fritid og Bajazz ballettstudio. Etablerte gatekunstnere er invitert til å ha workshop for ungdom som vil lære mer om gatekunst.

– Vi får se om unge er interessert i tilbudet. Med «Rock The Street» og kunstforeningens utstilling blir helgen en slags temperaturmåler. Vi er spent på responsen, sier Stig Terje Fallingen i Ungdom og fritid.

«Lisensiert» spraying

Leder i Bærum kunstforening, Stig Olai Kapskarmo

Leder i Bærum kunstforening, Stig Olai Kapskarmo, håper gatekunsten som har blitt laget til utstillingen får stå så lenge som mulig.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Budstikkas omtale av utstillingen til Bærum Kunstforening har fått noen negative kommentarer. Ellers er tilbakemeldingene tilsynelatende positive.

– En eldre dame stoppet ved en av de malte veggene. Hun stirret lenge på den, og bråsnudde seg plutselig mot meg. «Dette var flott,» sa hun til min overraskelse. Hun så ikke ut som en typisk gatekunst-fan, forteller Stig Olai Kapskarmo, leder i Bærum kunstforening.

Men det har ikke bare vært lett å arrangere gatekunstutstilling i Bærum:

– Det har tidligere vært nulltoleranse mot alle former av gatekunst og graffiti, og det fikk vi føle på. Det var en utfordring å få gårdeiere til å akseptere at det skal skje noe på veggene. Men noen gårdeiere har vist velvilje, så nå er det i gang i Sandvika, sier Kapskarmo.

Så om du hører lyden av en sprayboks som ristes i Sandvika sentrum i natt, er det trolig ingen grunn til å ringe politiet. Kunstnerne arbeider dag og natt for å gjøre byen klar til galleriåpning.

Denne uken kom gatekunsten til Sandvika. Bak det hele står Bærum Kunstforening som arrangerer sin første utstilling med en rekke ulike gatekunstnere. I tillegg til kunstverkene som vises i galleriet har også noen av kunstnerne fått boltre seg på flere husfasader og betongvegger . Så langt ser det ut til at gatekunsten blir godt mottat av lokalbefolkningen.

VIDEO: – Folk i alle aldre er veldig positive til prosjektet, sier Stig Olai Kapskarmo, leder i Bærum kunstforening.