Hopp til innhold

Får ikke fjernet livsfarlig bakterie fra Radiumhospitalet

Radiumhospitalet får ikke bukt med den livsfarlige legionellabakterien som har herjet på sykehuset i over ett år. Det resulterer i at terapibassenget må holdes stengt til pasientenes fortvilelse.

Bassenget Radiumhospitalet, lysere

Terapibassenget ved Radiumhospitalet har stått ubrukt i omtrent ett og et halvt år fordi sykehuset ikke får bukt med den livsfarlige bakterien legionella.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Radiumhospitalet

Legionellabakterien er fortsatt i vannrørene til Rikshospitalet etter å ha vært der i over ett år.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Siden den livsfarlige legionellabakterien spredte seg på Radiumhospitalet for over ett år siden har den tatt livet av én pasient og smittet fire. Sykehuset har fortsatt ikke klart å få bukt med bakterien, og det resulterer i at terapibassenget må holdes stengt.

Det har fått flere pårørende til å reagere, som Espen Rognlien. Nå krever han på vegne av gruppen "Trivselsbassengets Venner" at sykehuset får ordnet opp i legionella-problemet, og gjenåpner tilbudet.

– Jeg synes det er helt feil, at det bassenget har vært stengt så lenge. Det er helt unødvendig, sier Rognlien.

– Viktig for sosiallivet

Espen Rognlien

Espen Rognlien krever på vegne av 'Trivselsbassengets Venner' at sykehuset ordner oppi legionella-problemet.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Rognlien har selv sett hvor viktig bassenget er for pasientene. Da hans kreftsyke kone levde var bassenget til stor hjelp.

– Hun gledet seg veldig til torsdagene for da skulle hun møte svømmejentene. Samme hvor syk hun var og kvalm av cellegift klarte hun å manne seg opp til å komme seg dit. Det betyr så mye for folk å ha et sosialt liv, sier Rognlien.

Derfor har pårørende og pasienter opprettet gruppen "Trivselsbassengets Venner" for å få sykehuset til å gjenåpne bassenget, som har vært stengt i ett og et halvt år. Da bassenget var åpent brukte omtrent 650 personer det ukentlig.

På gruppens egne side på Facebook står det:

«Det er både økonomi og nok frivillige samt besatte stillinger til at anlegget kan åpnes igjen. Radiumhospitalet skal først og fremst redde liv, og kanskje er drift av dette anlegget nedprioritert.»

– Trivselsbassengets venner har økonomiske midler til å bidra her, så det er bare spørsmål om vilje så kan vi få det bassenget fort åpnet igjen, fastslår Rognlien.

– Komplisert jakt

Smittevernoverlege, Egil Lingaas, ved Oslo Universitetssykehus

Smittevernoverlege ved Oslo universitetssykehus, Egil Lingaas, forteller at gjenåpning av bassenget ikke står øverst på prioriteringslisten.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Smittevernoverlege ved Oslo universitetssykehus, Egil Lingaas, forteller at det går fremover med å bli kvitt bakterien, men at legionellajakten er komplisert.

– For å hindre at legionellabakterien skal vokse opp i vannrør er det viktig at det er vannstrøm i rørene. Mange av rørene her stopper i en såkalt "blind ende", fordi det har vært oppbygninger, gamle servanter har blitt fjernet og rørstumper står igjen. Du må rive ned vegger for å komme til, og vannrørene er vanskelige å fjerne, sier Lingaas.

Lingaas avviser at det nå er fare for at legionellasmitten på sykehuset kan skade liv og helse.

For å holde bakterien unna, har Radiumhospitalet blant annet gjort kjemisk behandling av vannet og fått filter i alle dusjer og vannkraner. Men terapibassenget har ikke blitt prioritert.

– Jeg kan godt forstå at de er utålmodige for å få tatt bassenget i bruk igjen. Vi har som målsetting å få det opp å gå igjen, men det kan ikke komme først på prioriteringslisten. Vi har måttet se på det viktigste først – de syke pasientene, sier Lingaas.