Hopp til innhold

– Jeg tar ikke fem års utdanning for å selge sminke

Flere ansatte i apotek trives ikke med å selge velværeprodukter. Apotekforeningen mener apotekene må selge slike produkter for å overleve.

Maria Scherffenberg

PÅ JOBB: Studenten Maria Scherffenberg er svært lite fornøyd med det kommersielle fokuset apotekene har.

Foto: Fayruz Sado / NRK

– Det er ikke en del av utdanningen vår å anbefale hvilken mascara folk skal bruke. Apotek skal være et sted legemiddelbrukere kan komme og føle seg trygge på sine medisiner i møte med kompetente farmasøyter, sier studenten Maria Scherffenberg.

Scherffenberg går på sitt fjerde år ved Universitetet i Oslo på Farmasøytisk institutt. Hun vil bli provisorfarmasøyt, som betyr at hun kan jobbe på apotek og andre steder i legemiddelindustrien.

Hun er en av mange studenter NRK har vært i kontakt med som misliker utviklingen.

– Jeg er vitne til at apoteket går fra å selge medisiner til å bli en dagligvarehandel. Jeg blir lei meg og sint, sier Maria Scherffenberg.

Skyldes billigere medisiner

Farmasøyter i jobb er enige med studentene. I en arbeidsmiljøundersøkelse hos Norges Farmaceutiske Forening svarer sju av ti medlemmer at kommersielle hensyn tar for stor plass.

Tove Ytterbø

Tove Ytterbø er leder for Norges Farmaceutiske Forening. Hun bekrefter farmasøyters reaksjon.

Foto: farmaceutene.no

– Grunnen til at apotekene må finne nye måter å tjene penger på, er at staten fastsetter at medisiner skal selges til lavest mulig pris, sier Tove Ytterbø, leder for Norges Farmaceutiske Forening.

Derfor satser apotekene i større grad på velværeprodukter.

Ytterbø mener denne utviklingen fører til uheldig bruk av farmasøyter og deres kompetanse.

For at medisinene skal holde lav pris, mener Ytterbø løsningen kan være at staten betaler for farmasøyttjenester som legemiddelsamtaler og oppfølging av legemiddelbehandling. Slik kan apotekene få inn fortjeneste på kjernevirksomheten og fokuset på mersalg kan flyttes.

Nødvendig utvikling

Kommunikasjonssjef i Apotekforeningen, Jostein Soldal, liker engasjementet til studentene, men mener konkurransen mellom apotekene er så stor at de blir nødt til å satse på velværeprodukter.

Jostein Soldal

Jostein Soldal mener apotekene blir nødt til å satse på andre produkter.

Foto: Kjetil Hegge / Apotekforeningen

– For å få det til å gå rundt er dette en nødvendig utvikling. Farmasøyter skal også kunne håndtere flere produkter. Det er en naturlig del av jobben i et apotek, sier Soldal.

Dominerer markedet

Apotekloven, som kom i 2001, førte til større konkurranse mellom apotekene, noe som igjen førte til at de store kjedene dominerte markedet.

Dette har svekket inntjeningen til apotekene. Skal apotekene overleve må de satse på produkter som kosmetikk, forteller Soldal.

– Kundene må nesten bestemme om denne utviklingen er positiv eller negativ. Apotekforeningen ønsker at fokuset skal være rettet mot at et apotek er en faghandel for legemidler, sier han.

Ubehagelig sannhet

Farmasistudent Maria Scherffenberg mener at samfunnet mister nødvendig ekspertise når fokuset blir satt på velværeprodukter.

– Jeg er ingen kosmetolog. Hadde jeg ønsket å veilede innen sminke, hadde jeg valgt å ta en annen utdanning. Dette er bare en trist utvikling for norske apotek, sier Scherffenberg.