Hopp til innhold

Gutter kan ha funnet sjeldent vikinganker

Da Brage og Oliver holdt på å lage en sykkelløype ved Rustad skole i Ås fant de et gammelt anker. Professorer ved Historisk museum tror ankeret kan være fra middelalderen.

Fant gammelt anker

Brage Wagelie Semner (10) Oliver Andresen Holten (10), og Martin Hvattum (9) viser stolt frem ankeret som kan vise seg å være veldig gammelt.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Funnstedet til ankeret

De tre guttene fant ankeret stikkende opp fra jorda inne i skogen like ved Rudstad skole.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Det bobler over i magen nå, sier ti år gamle Oliver.

Utenfor Kulturhistorisk museum står Brage Wagelie Semner (10), Oliver Andresen Holten (10) og Martin Hvattum (9) og tripper av forventning. Snart skal de få svar på mysteriet de har forsøkt å løse i en uke.

Mysteriet begynte da Oliver, Brage og Martin nærmest ramlet over gjenstanden, som de tror at kan være et anker.

De tre syklet på terengsykkelbanen like ved Rustad skole i Ås kommune i Akershus da Martin skulle filme de andre mens de syklet.

– Vi hadde litt flaks da vi fant det! For jeg skulle løpe inne i skogen for å filme, og så falt jeg, og ramlet på denne spissen. Vi skjønte fort at det ikke var en stein, og at det kunne være noe veldig gammelt, forklarer han.

Trodde det var en hakke

Oliver skjønte fort at gjenstanden de hadde funnet var laget av jern.

– Men vi trodde først det var en hakke, sier legger Brage til.

Guttene brukte gjenstanden som en del av sykkelbanen, og tenkte ikke videre over at de kunne ha funnet et sjeldent anker. Senere tok Brage med seg mormoren sin tilbake til stedet for å vise henne det merkverdige funnet.

Hun skjønte med en gang at dette ikke var en vanlig jernhakke og gjenstanden fikk bli med hjem.

– Jeg fikk det levert av mor. Hun sa at Brage hadde funnet et redskap. Da jeg så det tenkte jeg at det måtte være gammelt, og da jeg tittet på det syntes jeg det liknet mer på et anker, sier moren til Brage, Christina Semner.

Etter å ha søkt på nettet forstod hun at ankeret kunne være sjeldent og tok kontakt med en Kulturhistorisk museum.

Saken fortsetter under bildet.

Hvor gammelt er ankeret?

Gutta følger spent med når professor Jan Bill forteller om sine teorier om ankeret.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Tror det er fra middelalderen

Etter å ha sett på bilder av ankeret mente professorer ved museet at ankeret kan være et svært sjeldent funn, som bare er gjort noen få ganger tidligere i Skandinavia. Derfor ba de guttene komme med den gamle gjenstanden så de kunne finne ut av hva 10-åringene faktisk hadde funnet.

– Vi har forberedt dem på at det kanskje ikke er et gammelt anker. Vi har hatt det gøy og det at vi har fått professorene til å se på bilder og kart har vært morsomt, sier Christina Semner.

Inne på Kulturhistorisk museum studerer professor Jan Bill jerngjenstanden.

– Her oppe og på den andre siden ligger jernstykket slik man ville gjort det i vikingtiden. Men her ser man en flekk som jeg lurer på, som jeg kanskje ikke ville forventet fra denne perioden, sier Bill.

For å være helt sikker har han derfor bedt en konservator se på ankeret. Derfor må guttene vente to til tre uker før de får svar. Bill tror ankeret er fra enten vikingtiden, middelalderen eller tidligere.

– Jeg holder en knapp på at ankeret er fra middelalderen, men vi får se, sier Bill.