Hopp til innhold

– Søndagsåpent kan bety slutten for faghandler

Lokalpolitikerne i Bærum vil åpne for å prøve ut søndagsåpne butikker. Små faghandlere er redde for at dette kan bety slutten for dem.

Knut Hellman driver gullsmed Hellman

Knut Hellman driver til daglig gullsmedbutikken Gullsmed Hellman. Han tror at søndagsåpne butikker kan gi store utgifter for mindre faghandlere, som kan føre til at flere butikker må gi seg.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Knut Hellman

Knut Hellman driver gullsmedforretning i Sandvika.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Hvis folk skal kjøpe en fin diamantring så vil de vite litt om kvaliteten på steinene. Vi kan ikke ha hvem som helst stående her, og det tror jeg gjelder de fleste faghandelsbutikker, sier Knut Hellman bekymret.

Til daglig driver han en liten gullsmedforretning i Sandvika. Hvis butikkene må holde åpent på søndager, tror Hellman at flere faghandelsbutikker må gi seg.

For lokalpolitikerne i Bærum vil åpne for en prøveordning med søndagsåpne butikker for å gi kunder og forretninger en valgfrihet de ikke har i dag.

– Det er ingen som sier at man må ha åpent på søndager. Det vil være et tilbud til de som ønsker å holde søndagsåpent, sier Torbjørn Espelien, gruppeleder for Fremskrittspartiet i Bærum kommune.

– Vil gå foran som et eksempel

Torbjørn Espelien

Torbjørn Espelien (Frp) ønsker at butikker i Bærum skal kunne holde søndagsåpent.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Regjeringen har tidligere sagt at de ønsker søndagsåpne butikker, men kulturministeren har varslet at en endring av regelverket tidligst kan skje i 2017.

Etter at Torbjørn Espelien fremmet forslaget på kommunestyremøte i Bærum kommune i mars, ligger det ute til høring til 1. september. Går forslaget igjennom, vil det bli sendt en søknad til regjeringen om en forsøksordning.

– Nå har regjeringen sagt at man skal åpne for søndagsåpne butikker. Da synes jeg Bærum, som er en innovativ kommune, burde gå foran som et eksempel og brukes som en forsøkskommune før resten av Norge kommer etter, sier Espelien.

Men i en lokal høring er bransjen nesten uten unntak negative. Dagligvarekjeden Norgesgruppen fraråder et forsøk fordi de mener at økte lønnskostnader vil presse opp prisene.

Det kan også være en fare at butikker av hensyn til konkurransesituasjonen vil føle seg tvunget til å holde åpent selv om det ikke er handelsmessig grunnlag for det.

Vil at det skal være likt for alle

Senterleder for Sandvika storsenter, Kathrine Ingerø

Senterleder for Sandvika storsenter, Kathrine Ingerø, er positiv til å ha søndagsåpne butikker på senteret.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Senterleder av Sandvika storsenter, Kathrine Ingerø, er positiv til en forsøksordning fordi hun mener det blir mer rettferdig for alle som driver varehandel.

– I dag opplever vi at lovverket som finnes er konkurransevridende og fører til en bransjeglidning, sier Ingerø.

For mens hagesentre, som selger hagemøbler, griller, leker og interiørartikler, får lov til å holde åpnet på søndager, får ikke Sandvika storsenter holde åpent selv om de selger tilsvarende produkter.

Ingerø poengterer at hun kun uttaler seg på vegne av senterledelsen, og at butikkene som leier lokaler i senteret ikke nødvendigvis er enige i at det bør være søndagsåpent.

– Jeg kjenner også til at det er flere butikker her på senteret som uttrykker skepsis til søndagsåpne butikker, sier hun.

– Må få ha fri

Inne på Sandvika storsenter er flere kunder negative til å gjøre om den sjuende dagen i uka til handelsdag.

– Jeg synes folk skal få lov til å ha fri på søndager, også de som jobber i butikker, sier Birgitta Arnesen.

– Man må kunne greie seg med å handle de seks andre dagene i uka, sier Øyvind Nilsen.