Hopp til innhold

Mangler vertsfamilier for utenlandske elever

Det mangler 40 vertsfamilier for de nye utvekslingselevene som ankommer Norge om tre uker. Utvekslingsorganisasjonen AFS frykter at mange ikke får en vertsfamilie når de kommer.

Vertsfamilie

Denne vertsfamilien oppfordrer andre til å ta sjansen. Foran er mor Unni Elisabeth Aune og far Bjørn Tore Tufthaug med minstejenta Jenny -Sofie. Bak fra venstre er Nora Margrethe, Charlotte Jensen, utvekslingseleven Gabriel Pitre-Traversy og John Viljar.

Foto: Hina Jalil / NRK

Aldri før har det vært så vanskelig å skaffe vertsfamilier til utvekslingselever som kommer til Norge. Per nå mangler utvekslingsorganisasjonen AFS (American Field Service) i overkant av 40 vertsfamilier av totalt 141 elever.

AFS per dags dato har rundt 100 familier som har sagt ja, men mangler vertsfamilier til 40 elever.

– Generelt sett har nordmenn høy terskel for å slippe folk inn i hjemmet sitt, sier Martine Tønnessen, programassistent, utvekslingsorganisasjonen AFS.

Det er under én måned til disse elevene kommer til Norge. Tønnessen vet ikke hva mangelen kan skyldes.

– Vi er usikre på hvorfor. Vi har gjort de samme tiltakene som tidligere. Det er mange elever som fremdeles ikke vet hvor de skal bo og det er bare tre uker til de kommer, sier hun.

Bekymret for skolestart

Maritine Tønnesen

Martine Tønnessen er programassistent for utvekslingsorganisasjonen AFS. Hun vet ikke hvorfor færre familier ønsker å ta imot utvekslingselever.

Foto: Hina Jalil / NRK

Organisasjonen jobber nå på spreng for å skaffe elevene familier. Tønnessen er bekymret for at enkelte elever ikke skal få ta over hodet før skolestart.

– Vi kan ikke la de komme til Norge uten vertsfamilier. Vi har heller ikke lyst de skal komme etter skolestart, sier hun.

Tønnessen skjønner ikke hvorfor de sliter med å skaffe vertsfamilier, men tror at nordmenns ønske om å ha alt i orden før de åpner opp hjemmet sitt kan være en av grunnene.

– Det ligger generelt i nordmenns hjerte at de skal ha alt på stell før man åpner hjemmet sitt. Det trenger man ikke å ha. Man skal leve et helt vanlig liv og ta en utvekslingsstudent med på det. Som skal være et familiemedlem og gjøre det en vanlig familie gjør, sier hun.

Gjelder også andre organisasjoner

YFU

Programansvarlig for utvekslingsorganisasjonen YFU Siri Sandberg, synes situasjonen med manglende vertsfamiler er nervepirrende.

Foto: Youth For Understanding Norway

Programansvarlig i organisasjonen YFU (Youth for understanding Norway) Siri Sandberg, oppelever også problemer med å skaffe vertsfamilier.

– Det er utrolig nervepirrende for en 17-åring å skulle reise til et fremmed land, og ikke vite hvor i landet hun skal eller hvem hun skal bo hos bare dager før avreise, sier hun til NRK.

Sandberg innrømmer at organisasjonen har det enda tøffere i år enn tidligere.

– Vi ønsker likevel å holde på målet vårt om gjensidig utveksling.

– Ta sjansen!

Unni Elisabeth Aune og familien hennes har hatt en elev fra Canada boende hjemme hos seg i et år. Nå oppfordrer hun folk til å gjøre det samme.

– Vi har lyst til å si; Ta sjansen! Det er en berikelse for hele familien. Vi lærer masse om oss selv. Det er et veldig artig og lærerikt år, sier Aune.

Mens AFS sliter med å skaffe plasser i Norge er det enkelt å skaffe plasser til nordmenn i andre land.

– Det er nesten 2.500 som reiser ut fra Norge, men det er bare 250 elever som kommer hit. Når hjem i andre land er flinke til å åpne dørene for norske studenter burde kanskje nordmenn også bli flinkere å gjøre det her, sier Tønnessen.