Hopp til innhold

– Må snakke om hvordan det kunne skje

Fungerende biskop i Oslo, Trond Bakkevig, mener at vi mangler den omfattende og brede samtalen om 22. juli, selv om det har gått tre år siden terrorangrepet.

Trond Bakkevig

– Vi mangler den store offentlige samtalen om hva som gjorde at Breivik som vokste opp blant oss, og som gikk på de samme skolene som oss, kunne utfolde et hat som førte til planlegging og gjennomføring av terroraksjoner, sier fungernde biskop i Oslo, Trond Bakkevig.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Selv om store deler av samfunnet har gått tilbake til slik det var før terrorhandlingene og de hektiske ukene etter 22. juli, mener Bakkevig at den norske befolkningen ikke har snakket ordentlig sammen om hvordan dette faktisk kunne skje.

– Vi fikk en undersøkelseskommisjon som fant ut hva vi ikke gjorde riktig, og vi fikk en rettssak om gjerningsmannen. Men vi mangler den store offentlige samtalen om hva som gjorde at han som vokste opp blant oss, og som gikk på de samme skolene som oss, kunne utfolde et hat som førte til planlegging og gjennomføring av terroraksjoner, sier Bakkevig.

Samles på vegne av alle

En av grunnene til at man ikke har snakket ordentlig ut om hendelsen, tror biskopen er at flere synes det kan være vanskelig å se seg selv i speilet og stille de vanskelige og ransakende spørsmålene.

– Noen orker å gå inn i dette, andre orker ikke. Noen ble ikke så berørt at de tenker at dette er noe de må gjøre noe med, mens andre stod midt oppi det. På minnemarkeringen i dag er viktig at vi som samles gjør det på vegne av alle, sier Bakkevig.

Saken fortsetter under bildet.

Blomsterhavet utenfor Oslo domkirke

Blomsterhavet uten Oslo domkirke i tiden etter 22. juli. Tusenvis av tegninger og hilsener ble lagt ned sammen med blomstene.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Minnegudstjeneste i Domkirken

I dag ble hendelsen markert med en minnegudstjeneste klokken 12 i Oslo domkirke, der Trond Bakkevig ledet gudstjenesten. Før gudstjenesten håpet han på at den kunne bidra til en forsoning.

– En gudstjeneste er et sted der sorgen, klagen, håpet og bønnen får rom å være. Domkirken har fremdeles den rollen at folk kommer innom for å ha en fredelig stund eller tenne et lys. Utenfor står det minner etter 22. juli og blomsterhavet, sier Bakkevig.

Kronprins Haakon, Erna Solberg og flere andre representanter fra det offisielle Norge var til stede under gudstjenesten.