Hopp til innhold

Barnehagebarn på sykehus etter å ha fått avløpsåpner i munnen

Et småbarn i en Oslo-barnehage fikk før påske i seg etsende avløpsåpner fra en flaske i barnehagen. Barnet er nå under sykehusbehandling, skriver VG.

Seksjonsleder for barnehagekontoret i Nordre Aker bydel, Kristin Voldsnes, bekrefter at et barn i den aktuelle barnehagen skal ha fått i seg etsende avløpsåpner.

– Det er et barn som har fått i seg etsende væske i munnen ved et uhell, sier Voldsnes til NRK.

I forrige uke dro tilsynsmyndigheten på uanmeldt tilsyn etter at de fikk inn meldingen.

– Det var en flaske som barnet fikk tilgang til, og det skal ikke værre så lett tilgjengelig. Uheldigvis fikk barnet i seg dette, og ble øyeblikkelig lagt inn på sykehus, sier Voldsnes.

Flasken hadde ikke det etsende innholdets originalemballasje som alltid er påført barnesikret kork.

Seksjonsleder forteller også at de har vært i løpende kontakt med barnehageeier om saken gjennom påsken. Bydelsoverlege og bydelsavdeling er også varslet om saken. Hendelsen skjedde før påske.

– Det eneste vi vet om tilstanden, er at barnet fortsatt er på sykehuset, sier Voldsnes.

Voldnes understreker alvoret i hendelsen, og ber om forståelse for at både barnet, barnets familie og barnehagen er preget av hendelsen.

Hadde det utilgjengelig for barna

Uhellet skjedde da en voksen skulle bruke middelet. Barnehagen hadde oppbevart middelet slik at det var utilgjengelig for barna.

– Men så skjer det tragiske hendelser som dette tilfelle, sier Voldsnes.

Voldsnes legger ikke skjul på at det er den private barnehagen som har ansvaret for hendelsen. Hun avviser at slike uhell er vanlig i barnehagene.

Vil ikke kommentere

Ifølge VG vil verken styreren for barnehagen eller barnehageeierenkommentere saken, men sistnevnte har engasjert advokat Harald Venger til å besvare henvendelsen.

– Skjedd en ulykke

– Det jeg kan bekrefte er at det har skjedd en ulykke i barnehagen før påske som medfører medisinsk oppfølging. Men det må gjøres nærmere undersøkelser om hva som har skjedd. Vi må få klarhet i dette, om rutinene har vært gode nok og om disse har vært fulgt, sier Venger til VG.

Han har snakket med barnehagen om saken.

- Hovedfokus nå er barnet og barnets familie, og at de som har behov for oppfølgning, får dette. Men før vi får en bedre oversikt over hva som har skjedd, kan vi ikke gi flere detaljer, sier advokat Harald Venger.

Flasken skal så ha blitt stående ubevoktet, og barnet har fått innholdet i munnen.

115 henvendelser til Giftsentralen

Giftsentralen får med ujevne mellomrom henvendelser om at barn har kommet i befatning med avløpsåpnere og andre etsende midler.

I løpet av de siste fem årene har avdeling for giftinformasjon i Helsedirektoratet mottatt 115 henvendelser der barn opp til ni år på en eller annen måte har fått munn-kontakt med avløpsåpnere.

De understreker på sin hjemmeside at avløpsåpnere kan gi alvorlig helseskade.

– Av disse 115 henvendelsene har 80 henvendelser vært så bekymringsfulle at vi har gitt råd om oppfølging i helsevesenet, sier seniorrådgiver Anita von Krogh i Giftinformasjonen til VG.

På generelt grunnlag gis det råd om at etsende væsker som avløpsåpnere ikke helles over på annen emballasje enn originalemballasjen.