Hopp til innhold

«John Smith» ringte faren i Tsjekkia: – Det høres ut som om jeg har hatt et bra liv

Den tsjekkiske mannen som ble funnet i en snøfonn i Oslo før jul, sier han begynte å huske ting etter samtalen.

John Smith

«John Smith» har fått kontakt med foreldrene hjemme i Tsjekkia og har begynt så smått å få hukommelsen tilbake.

Foto: Politiet

Lørdag satt «John Smith» store deler av dagen i telefonen med sine foreldre hjemme i Tsjekkia.

– Vi snakket sammen i tre timer i ettermiddag. Jeg er veldig glad, det var en god samtale, forteller mannen til NRK.

Han forteller at han fikk noen minner tilbake under samtalen og at språket også kom tilbake.

– Jeg ble etter hvert vant til å snakke tsjekkisk. Det var rart hvordan tsjekkisken etter hvert kom tilbake, sier «Smith».

DNA-test

Tsjekkeren ble funnet svært forkommen av forbipasserende i Grenseveien i Oslo 14. desember i fjor. Han hadde mistet hukommelsen, og har inntil nylig ikke kunnet gjøre rede for hvem han er eller hvor han kommer fra.

Etter at oslopolitiet denne uken gikk ut med bilde av mannen, tok det bare et par dager før et foreldrepar i Tsjekkia meldte seg og identifiserte ham som sin sønn

Fredag ble det etter en DNA-test klart at ekteparet er foreldre til den 36 år gamle tsjekkeren.

Blir hentet av faren

36-åringen forteller at det var en følelsesladd opplevelse å snakke med faren.

– Vi snakket om barndommen min, om alt som har skjedd, om jobben min, om journalistene som er utenfor huset til foreldrene mine. Det var godt å snakke med dem. Selv om jeg ikke husket tilbake til tingene de snakket om, så føltes det bare som at det var sånn.

– Det høres ut som om jeg har hatt et bra liv, slår han fast.

Faren skal etter planen hente ham hjem til Tsjekkia i neste uke. Mannen hadde ikke på seg legitimasjon da han ble funnet, og må tilbake til hjemlandet for å skaffe seg de nødvendige dokumentene.

Skal ha jobbet for politiet

«John Smith» har fått vite sitt virkelige navn, men fordi han frykter at de som skadet ham i desember fortsatt er på jakt etter ham, ønsker han ikke å stå fram med navn og bilde.

Faren fortalte ham at han har jobbet med programmering og økonomi og som en konsulent for politiet hjemme i Tsjekkia.

– Jeg skal ha jobbet med en stor sak der. Far sier han trodde jeg var på vei til New Zealand. Kanskje det skjedde noe på veien, men det vil jeg ikke spekulere i det, sier mannen.

Føler seg utrygg

Han har de siste dagene fått bistand av den tsjekkiske ambassaden i Oslo og har også fått kontakt med sin søster i hjemlandet via e-post.

– Hun er veldig hyggelig, og bor ikke langt unna foreldrene mine.

Etter å ha tilbrakt over fire måneder i Norge uten å vite hvem han er eller hvorfor han havnet her, ønsker han seg nå tilbake for å møte familien sin.

– Men jeg er fremdeles veldig redd for dem som gjorde dette mot meg. Jeg tror ikke det er trygt for meg å være der, og det er ikke sikkert det er trygt I Norge heller, sier «John Smith».

"John Smith" har levd med hukommelsestap siden midten av desember 2013. Nå har politiet antakeligvis funnet foreldrene hans i Tsjekkia.

PÅ ROMMET: «John Smith» ser fram til å møte foreldrene sine. – Jeg håper det vil trigge minnet mitt, og at jeg endelig vil finne ut hvem jeg egentlig er, sier han.