Hopp til innhold

Fikk fire uker varetektsfengsling

Fire av de fem siktede i Fredensborg-drapet har fått fire uker varetektsfengsling. Totalt er tre personer siktet for drapet og drapsforsøket.

Fengslingsmøte

Forsvareren til den 20 år gamle nordmannen, Bjørn Rudjord, etterforsker Geir Gjerde Knudsen og politiadvokat Tina Bjarkø Helleland.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Fredag ettermiddag ble tre av de fem siktede i drapet på 26 år gamle Jonna Rask og drapsforsøket på hennes kjæreste tirsdag 30. april fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Politiet begjærte lukkede dører for fengslingsmøtet, og pressen måtte derfor forlate rettssalen.

Politiadvokat Tina Bjarkø Helleland bekrefter overfor NRK at tre av de fem siktede etter drapet i Fredensborgveien i Oslo er siktet for drap, drapsforsøk og grovt ran. En fjerdemann, en svensk mann i 20-åra, er siktet for grovt ran eller medvirkgning til grovt ran.

Etter det NRK kjenner til mener politiet at kun tre av de siktede var inne i leiligheten.

Fikk fire uker

Fire av de fem siktede i drapssaken ble fredag fremstilt for varetektsfengsling. De fikk alle fire uker varetekt med to uker full isolasjon. De fire fikk også brev og besøksforbud.

28-åringen som har innrømmet drapet, samtykket allerede torsdag kveld til varetektsfengsling. Dermed ble fengslingsspørsmålet vedtatt som kontorforretning uten rettsmøte.

Også den siktede 26 år gamle svensken som er siktet for grovt ran og ikke drap, fikk fire uker varetektsfengsling.

– Han er nå siktet for grovt ran. Siktelsen for drap er frafalt, sier mannens forsvarer, Jens-Ove Hagen.

Den svenske mannen i 20-årene innrømmer ikke skyld.

– Han benekter straffeskyld. Han har etter omstendighetene akseptert varetektsfengslingen. Han har godtatt kjennelsen. I utgangspunktet aksepterte han det ikke, men kommer ikke til å anke de fire ukene, sier forsvarsadvokat Hagen.

Også den 25 år gamle mannen fra Oslo som er siktet for drap samtykket til fire uker varetektsfengsling.

Saken fortsetter under videoen

Forsvarsadvokat Jens-Ove Hagen sier hans klient ikke erkjenner skyld for grovt ran av den drepte svenske jenta.

Varetektsfengsling Hammersborgdrapet

Familien i Oslo

Advokat Birgit Vinnes, bistandsadvokaten til den drepte jentas familie, forteller at drapet preger den svenske jentas familie.

Birgitt Vinnes

Bistandsadvokat Birgit Vinnes

Foto: Magnus Brattset Drabløs / NRK

– De er i sjokk og i dyp sorg og har en uvirkelighetsfølelse, sier Vinnes til NRK.

Familien har vært i møte med politiet og blitt informert om etterforskningen.

– Familien har vært i Oslo og fått informasjon fra politiet. I tillegg har de deltatt i en minnesmarkering.

Det er foreløpig uklart om familien kjenner noen av de siktede i saken.

– Familien har ikke innsyn i saken og har ikke opplysninger om hvem de siktede er, sier Vinnes, og opplyser at familien snart reiser hjem til Sverige.

– De har behov for å være for seg selv.

Søsteren løslatt

Pressekonferanse drap Oslo

Fungerende seksjonssjef for vold og seksualforbrytelser, Grete Metlid, har opplyst at etterforskningen fortsatt er på et tidlig stadie.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Også nordmennenes søster på 18 år er siktet i saken for å ha bistått med å skjule en eller flere av de siktede mennene. Politiet bestemte sent i går at kvinnen ikke vil bli fengslet, forteller fungerende seksjonssjef for vold og seksualforbrytelser, Grete Metlid.

– Vi tok en siste vurdering om at det ikke er nødvendig å fengsle henne. Hun slippes nå fri og vil ikke ble fremstilt for fengsling i dag, forteller hun.

Siktet for drap eller medvirkning

Drapet på 26 år gamle Jonna Rask og drapsforsøket på hennes kjæreste tirsdag 30. april skapte umiddelbart overskrifter, og det gikk ikke lenge før politiet pågrep fem personer.

Fire menn på mellom 20 og 28 år er siktet for drap eller medvirkning til drap. To av dem har svensk statsborgerskap. De to andre er brødre med norsk statsborgerskap.

28-åringen har allerede tilstått drapet og godkjent politiets krav om varetekt. Han møter dermed ikke i retten i dag.