Hopp til innhold

«Trofast» i kø for eget pass

EU-kravet om at hunder må ha eget pass, har ført til stor pågang hos dyrlegene som skriver ut passene. Hos firmaet som produserer passene er produksjonen doblet.

Pass for hund, katt og ilder

Hunder, katter og ildere må fra 1. mai ha eget pass før de kan reise inn i Norge fra Sverige.

Foto: NRK/Mattilsynet/Flickr.com

Fra 1. mai måtte hunder som skal reise inn i Norge fra Sverige, ha eget pass. Det gjelder også katter og ildere som holdes som kjæledyr. Dyreklinikker som NRK har vært i kontakt med, opplever daglig stor pågang av dyreeiere som har hørt om de skjerpede reglene.

De nye EU-reglene krever at hunden din må ha ID-merke, pass og dokumentert behandling mot revens dvergbendelorm når dere skal reise inn i land hvor ormen ikke er påvist.

Mai-Gret Jacobsen

Mai-Gret Jacobsen gikk tom for dyrepass sist måned.

Foto: Son Dyreklinikk

– Noen syns det er tungvint, mens andre uttrykker forståelse når vi forklarer at dette er EU-regler som skal beskytte oss mot en farlig parasitt, sier veterinær Mai-Gret Jacobsen på Son Dyreklinikk.

Gikk tom for pass

Hun og hennes kolleger har merket økt pågang denne våren etter hvert som de nye reglene blir kjent.

– Vi gikk tom for pass for noen uker siden, men hadde heldigvis et lager på en annen klinikk, forteller Jacobsen.

Ingen har eksakte tall for hvor mange kjæledyr som nå har eget pass. Passene skrives ut av dyrlegene, men informasjonen legges ikke inn i noen sentral database.

I Mattilsynet anslår de at behovet for slike pass er stort, siden også Sverige nå er omfattet av reglene.

Passtall doblet

– Basert på tall fra firmaet som produserer passene, kan vi i hvertfall si at produksjonen er doblet fra i fjor, sier seniorrådgiver Bård Birkeland i Martilsynet.

Han sier poenget med å gi hunden pass, er at dyrene skal ha lik dokumentasjon med seg over landegrensene når de reiser. EU tillater ikke lenger at Norge og Sverige har egne regler for dette.

– Dette er ikke noe Mattilsynet har kommet på for å gjøre det vanskelig for dyreeiere, men dette er felles EU-regler, underrstreker han.

Konkurranse om passene

Firmaet som trykker passene, Paracard, vil heller ikke oppgi hvor mange pass de trykker. Årsaken er at det er flere leverandører som konkurrerer om å selge pass til dyrlegene.

Men de bekrefter at 15 000 nye pass er i trykken i disse dager.

– Pågangen på dyrlegene har økt betydelig etter at de nye reglene ble kjent, sier Berit Engeset som er fungerende daglig leder på Oslo Dyreklinikk på Ensjø. De har ikke gått tomme, for der bestilte de mange pass tidlig.

Stor prisvariasjon

Prisen på pass + markpille og attestasjon varierer veldig mellom dyreklinikkene.

På Son dyreklinikk koster dette samlet rundt 550 kroner, litt avhengig av hundens vekt og antall markpiller.

På Oslo dyreklinikk er prisen 788 kroner. Noen dyrleger tilbyr også pakkepris som dekker et visst antall kurer/grensepasseringer i løpet av sesongen.

Parasitt på frammarsj

Dvergbendelormen er funnet i svenske rever, senest et nytt tilfelle i april, men ikke i Norge. Ennå. Parasitten smitter mellom rev og hund/katt, og kan i verste fall være dødelig for mennesker.

Dvergbendelorm er en av de viktigste årsakene til levertransplantasjon på mennesker i de europeiske landene som sliter mest med den fryktede parasitten.

Kravet om markkur har eksistert i noen år, men da har hundeeierne kunnet gi markpille selv og fylle ut et skjema. Nå skal dokumentasjonen på dette føres inn i dyrets pass av dyrlege. Og dermed må hunden altså ha pass.

Hvis du lurer på om det gjelder samme regler for bilde i passet for hunder som for oss mennesker, dvs lukket munn, ikke tenner, begge ører, se rett fram og ikke smil? Nei, det gjør ikke det - det holder med en ørliten chip-brikke i nakkeskinnet.