Hopp til innhold

Romfolk nekter å forlate Borgen

Rundt 120 romfolk og et antall andre okkupanter ble torsdag kastet ut av en bygning ved Middelalderparken i Oslo.

De rundt 120 romfolkene og okkupantene som torsdag morgen ble kastet ut av en riveklar bygning i Oslo har satt opp telt utenfor Borgen.

Torsdag ettermiddag satte romfolk opp telt utenfor Borgen i Oslo. Der blir de over natten.

Torsdag ettermiddag står fortsatt rundt femti romfolk utenfor riveklare Borgen i Middelalderparken. De varsler at de vil bli der over natten.

Det er satt opp gjerder rundt Borgen, og tre-fire vektere passer på at ingen nærmer seg bygget. Romfolkene som oppholder seg utenfor bygningen har satt opp telt for natten.

Fortsatt utenfor Borgen

Romfolk venter utenfor Borgen torsdag kveld.

Foto: NRK

Bygningsarbeidere har ryddet bygningen for gjenstander som ligger igjen etter okkupasjonen. Madrasser og andre bogjenstander er kastet ut av vinduene i toppetasjene.

Vil rive bygningen

Namsmannen har bestemt at romfolk og andre beboere skulle kastes ut av huset, og torsdag formiddag gikk politiet i Oslo til aksjon mot bygningen, som altså har tilnavnet Borgen. Minst 120 personer ble bedt om å forlate bygningen umiddelbart.

Det er Jernbaneverket som eier bygningen, og de har planer om å rive den. Det er årsaken til at namsmannen bestemte at husokkupantene skukke kastes ut.

– Så lenge bygningen er okkupert får vi ikke revet den, forteller Kathrine Kielland, kommunikasjonsleder i Jernbaneverket.

– Vi har arbeid på vent. Traseen for den nye Follobanen skal gå under tomten og entreprenørene er allerede litt forsinket, s

ier Kielland.

– Måtte de kastes ut i dag?

Romdemonstranter Oslo

Romfolk demonstrer mot utkastelse ved Rådhuset.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

– De har hatt samtaler med politiet i flere dager. Brann og redningsetaten har undersøkt bygget og mener at det ikke er egnet til å oppholde seg i, og de er fare for ta av liv og helse, forteller hun.

Vil betale leie

Beboerne på Borgen i Gamlebyen har tilbudt å betale markedsleie for å bo i Oslo.

Torsdag formiddag samlet en gruppe romfolk seg ved Oslo S for å synliggjøre sin situasjon. Representanter for boligaksjonen på Borgen stiller seg også bak demonstrasjonen.

Fra Oslo Smarsjerte de til Rådhuset. Med paroler og trekkspillmusikk forsøkte de å få overbrakt sitt budskap til politikerne.

– De ca. 120 beboerne på Borgen kan alene betale minst 180.000 kroner per måned for å bo, opplyser organisasjonen Folk er Folk.

Se video: Romfolk demonstrerer etter utkastelse

Romfolk og andre okkupanter demonstrerer etter å ha blitt kastet ut av Borgen.

Romfolk og andre okkupanter demonstrerer etter å ha blitt kastet ut av Borgen.

Til regjeringen

Først gikk demonstrantene til lokalpolitikerne i Rådhuset. Deretter til regjeringen ved barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

De ønsket å få overlevert sitt skriftlige tilbud om å betale det de mener er markedsleie.

– Hvis verken kommune eller stat vil ta imot tilbudet, vil vi gå til
Stortinget i håp om å bli møtt med verdighet, dialog og respekt.

Ifølge Aftenposten opplyser statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet at regjeringen jobber med å finne en løsning
på saken.

– Vi kommer til å gjøre noe. Vi kommer snart med vårt forslag og vår tiltakspakke, sier han.

Fortsatt utenfor Borgen

Romfolk venter utenfor Borgen torsdag kveld.

Foto: NRK

Arbeidere laget bråk

Leder i Folk er Folk, Bjønnulv Evenrud, fikk torsdag morgen melding fra sin kontaktperson ved Borgen om at rumensktalende bygningsarbeidere hadde knust vinduer og dører på bebyggelsen.

– De møtte opp uten bistand fra politiet eller andre myndigheter og «yppet til bråk». Beboerne trakk seg lenger opp i bygningen etter å ha fått trussler fra arbeiderne, sier Evenrud.

Han presiserer at de samme arbeiderne også møtte opp ved Borgen sist uke og skremte alle i huset. En gammel dame skal ha fått et dobbel armbrudd som konsekvens av angrepet.

– Dette er beklagelig og skulle ikke skjedd. Vi gav med en gang beskjed til entreprenørselskapet om at de skulle trekke seg ut, forteller Kielland i Jernbaneverket.