Hopp til innhold

Får endelig forske på partnerdrap

Fem år etter at Stortinget vedtok at det skal forskes på partnerdrap her i landet, kommer forskningen i gang.

Knivstikking på Kalbakken

I august i fjor ble en kvinne i 40-årene og hennes sju år gamle sønn knivstukket utenfor hjemmet sitt på Kalbakken i Oslo. Den siktede var tidligere gift med kvinnen, men separert. Mannen ble han siktet for overlagt drap, og drapsforsøk på sin egen sønn.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kriminolog Vibeke Ottesen ved Universitetet i Oslo har endelig fått de nødvendige godkjenningene på plass og kan dermed starte sin forskning på partnerdrap.

Vibeke Ottesen

Kriminolog Vibeke Ottesen får endelig ta fatt på forskning om partnerdrap.

Foto: Privat

– Det er deilig og er betryggende at denne forskningen og kunnskapen om partnerdrap blir tatt på alvor, sier Ottesen.

Les også:

Partnerdrap i likestillingslandet

– Forskning kan forhindre nye drap

I perioden 2000 til 2007 ble 72 kvinner drept av partneren sin her i landet. På bakgrunn av dette besluttet Stortinget i 2008 at det skulle forskes på forskning på partnerdrap.

Det finnes i dag ingen forskning på partnerdrap i Norge. Dermed vet vi lite om hva som kjennetegner ved partnere som begår drap og deres ofre eller situasjonen de er i når drapet skjer.

Ottesen tror forskning vil gjøre det lettere å iverksette forebyggende tiltak.

Les også: – Mer forskning kan hindre drap

– Tok overraskende lang tid

For å få ta fatt på forskningen, måtte Ottesen forsere flere hindringer. Blant annet var det en utfordring å bestemme seg for om forskningspersonene skulle gi sitt samtykke eller ei.

– Det er et grunnprinsipp i forskning at personer man bruker opplysninger om i forskningen skal gi sitt samtykke, men det er noen typer forskning der samtykke fører til en skjevhet i utvalget som gjør at man ikke kan bruke forskningen, og der mener jeg drapsforskning hører til, sier Ottesen.

Les også:

Ville forlate samboeren - ble drept
Les også:
Kalbakken-drapet: Erkjenner drap på ekskona

Ottesen kom med hjelp fra etiske komiteer frem til at hun skulle se bort i fra rettspsykiatiske vurderinger og heller fokusere på avidentifiserte dommer som ligger offentlig tilgjengelig. Likevel ble det stukket kjepper i hjulene.

– Jeg var ansatt ved Oslo universitetssykehus, og der hadde de et personvernombud som mente at samfunnsnytten av studien ikke tillot at jeg kunne bruke dommene uten samtykke.

Hennes nærmeste ledelse ville heller ikke la henne be om en ny vurdering fra Datatilsynet som kunne overprøvd personvernombudet. Ottesen måtte dermed se seg om etter andre arbeidsgivere.

Tok lang tid

Hun jobber nå ved Universitetet i Oslo, og der har hun fått grønt lys fra alle instanser til å gjennomføre studien. Siste godkjenning for studiet kom onsdag.

At det skulle ta så lang tid å komme i gang med arbeidet, overrasket kriminologen.

– Jeg ble litt tatt på senga. Internasjonalt har man drevet med denne forskningen i flere tiår, og man har programmer i andre land, blant andre Sverige, som er rettet mot å forebygge denne typen drap.

Les også: Kvinne drept i sitt eget hjem

Gleder seg til å starte

Ottesen ivrer etter å starte på arbeidet hun har ventet i fem år på igangsette.

– Den første arbeidsoppgaven blir å samle inn dommer. Jeg skal bruke offentlig tilgjengelige avidentifiserte dommer og kommer også til å se på tilfeller av drap og selvdrap.

Akkurat når resultatet av forskningen blir publisert, er foreløpig uklart.

– Jeg begynner å samle stoffet nå med foreløpige analyser og skal skrive artikler, men det er sikkert noen mønstre jeg kan dele ganske tidlig, sier Ottesen.

Knivstikking Kalbakken

Kriminolog Vibeke Ottesen håper forskning kan bidra til færre partnerdrap i fremtiden. Bildet er fra Kalbakken der en kvinne ble drept av sin fraseparerte ektemann i oktober 2012.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix