Hopp til innhold

– Har vært en dårlig start på livet

ØVRE ROMERIKE TINGRETT (NRK.no): På spørsmål om det vil være riktig å straffe de overgrepstiltalte foreldrene, svarer den eldste sønnen at han vil frykte for sitt eget liv, dersom de går fri.

Overgrepssak i Øvre Romerike tingrett

Over 20 timer med videoavhør av de tre guttene spilles av i retten.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Rettssaken der et ektepar er tiltalt for mishandling og seksuelle overgrep mot sine tre sønner, fortsatte i Øvre Romerike tingrett torsdag.

Hele den første uken er satt av til å spille av over 20 timer med videoavhør av de tre guttene, som forteller om grove overgrep fra foreldrene gjennom mange år.

De unge guttene forklarer seg i detalj om seksuelle overgrep og vold, og en del av det som fortelles, har vakt sterke reaksjoner blant tilhørere og journalister.

– Jeg har mange år igjen jeg kan få det bra på. Men det har vært en dårlig start på livet, sier den eldste sønnen i et av avhørene.

I avhør har tenåringen, som av aktor omtales som hovedvitnet i saken, fortalt at moren første gang gjorde seksuelle tilnærminger mot ham da han var rundt fem år gammel.

– Jeg har mange tanker i hodet, og jeg tenker ofte at jeg vil hevne meg på dem. Men jeg skjønner jo at det ikke er lurt, sier gutten, som nå er i tenårene.

– Tanken har skremt meg

I ett av avhørene blir den eldste sønnen spurt om han ønsker at moren og stefaren straffes for de angivelige overgrepene.

– Jeg mener at de skal bli tiltalt og straffet. Det er min mening, og mitt ønske, sier gutten, som sier han vil prøve å leve som normalt dersom foreldrene frifinnes.

– Hvis de ikke blir straffet, må jeg prøve å leve livet som vanlig. Da vil de sikkert prøve å komme etter meg, og kverke meg og drepe meg. De vil sikkert prøve å drepe meg, eller kanskje bare banke meg, sier den eldste sønnen, og legger til:

– Den tanken har skremt meg, sier det eldste vitnet.

Statsadvokat Peter Andre Johansen presiserer at det er normalt at de fornærmede i straffesaker ønsker at de tiltalte straffes, men legger til at det finnes unntak.

– Det finnes familiesaker der de fornærmede ikke ønsker at tiltalte skal straffes, for eksempel når det gjelder vold i hjemmet. Slik er det altså ikke her, sier Johansen.

– Lite hjelp å få

Øvre Romerike tingrett

Det er satt av to uker til den pågående rettssaken i Øvre Romerike tingrett.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Tiltalen mot ekteparet, som har vært bosatt en rekke steder på Romerike, omfatter blant annet vold, incest og voldtekt av barn under 10 år. Påtalemyndigheten mener de to yngste guttene var ett og to år gamle da overgrepene startet.

Den eldste sønnen, som av aktor har blitt kalt hovedvitnet i saken, forteller i avhørene om det han kaller et eget «sexrom» på et av de mange stedene der familien har bodd de siste årene.

Tenåringen forteller at rommet ikke hadde vinduer. Inne på kjellerrommet var det, ifølge guttens forklaring, en dobbeltseng som dekket store deler av rommet.

– Det var ikke mulig å gå rundt senga. Man kunne bare krabbe opp i senga, forteller gutten.

Han forklarer også at det nesten ikke var naboer rundt huset, og at kjelleren var bortimot lydtett.

– 50 meter unna var det et feriehus, men der var det ingen. 150, kanskje 200 meter unna var det nabohus, men det var for langt. Det var lite hjelp å få, sier tenåringen.

– Måtte fortelle ljugehistorier for å forklare blåmerker

Den eldste sønnen har i avhør innrømmet å ha forgrepet seg på søsknene sine, etter å ha blitt tvunget til dette ved bruk av til dels grov vold fra stefaren og moren. Han sier også at han ble tvunget til å se på at foreldrene forgrep seg på småbrødrene.

– Jeg så at smågutta hadde utrolig mye smerte. Da fikk jeg vondt i kroppen jeg også, sier gutten, som i tillegg til de seksuelle overgrepene forteller om flere tilfeller av vold.

– Vi ble slått en del ganger og hadde masse blåmerker. Jeg hadde mye blåmerker på ryggen, på armen, og i ansiktet. Da måtte jeg fortelle ljugehistorier om hva som hadde skjedd på skolen.

Gutten forteller også at foreldrene ved enkelte anledninger skal ha bundet ham fast til sengen ved hjelp av tau og håndjern, festet til ulike kroppsdeler.

– Det var utrolig smertefullt, kanskje det vondeste jeg har opplevd.

Forandrer forklaring

I ett av avhørene forteller den eldste sønnen at han og de yngre halvbrødrene ble slått med en pisk av moren og stefaren. I en senere forklaring forteller imidlertid gutten at så ikke var tilfelle, og at foreldrene bare slo med pisken ved siden av barna, «for å skremme».

Han sier også at han hadde sagt dette, og overdrevet antallet ganger overgrepene hadde skjedd, fordi han «ønsket å hevne seg på moren og stefaren».

Statsadvokat Peter André Johansen mener at den endrede forklaringen ikke nødvendigvis svekker den fornærmedes forklaring.

– Et perspektiv er at det påvirker hans troverdighet. Et annet perspektiv er den følelsesmessige svøpen han har vært i, som gjør at han blir trukket i to retninger, sier Johansen.

I sitt innledningsforedrag sa Johansen at den unge gutten er i en «følelsesmessig cocktail», og at han både elsker og hater moren sin. Det siste er noe han gjentar flere ganger i avhørene.

– Hun påvirker meg så lett

Politiet mener også at moren har forsøkt å påvirke den eldste sønnen sin. Moren er for tiden varetektsfengslet, for å ha brutt besøksforbudet mot den eldste sønnen i forkant av rettssaken.

I ett av avhørene kommer det også frem at moren og den eldste sønnen skal ha hatt kontakt under etterforskningen. Av den grunn er det også tatt ut en tilleggstiltale.

– Hun påvirker meg så lett. Men jeg skal slåss meg gjennom dette, og vinne, sånn at de havner i fengsel, sier den eldste fornærmede i saken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forsvarere
Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Nekter straffskyld

Det tiltalte ekteparet nekter straffskyld på alle punkter. Forsvaret mener de tre barna har blitt påvirket, blant annet av fosterforeldrene, til å forklare seg uriktig om de angivelige overgrepene.

De er også kritiske til måten flere av avhørene er blitt utført på og mener en rekke av spørsmålene til barna har vært ledende.

– Dette er ikke den første gangen han (den eldste sønnen, journ. anm.) endrer forklaring, hvis man ser på utgangspunktet, sier Siri Langseth, som forsvarer den tiltalte kvinnen.

– Ut i fra den bevisførselen som vil komme, og den informasjonen som allerede har fremkommet, mener vi avhørene ikke er pålitelige.

Langseth sier den tiltalte kvinnen senere i rettssaken vil forklare seg om kontakten med sønnen. Hun ønsker ikke å kommentere at sønnen sier han frykter for eget liv, dersom de tiltalte ikke straffes.

– Den senere bevisførselen vil gi et annet bilde av situasjonen, sier Langseth.

Den øvre strafferammen for punktene det er tatt ut tiltale på er fengsel i 21 år.