Hopp til innhold

Stenger Akersgata og Karl Johan

Oslo kommune føyer seg etter Stortingets ønske og stenger gatene rundt stortingsbygget.

Stortinget bygges om

Oslo kommune stenger nå både Akersgata og Karl Johans gate forbi Stortinget etter at Stortingets presidentskap ba kommunen om det.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I forrige uke kom det frem at Stortingets presidentskap har bedt Oslo kommune om å stenge Akersgata og Karl Johans gate forbi stortingsbygningen.

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H)

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Fredag bekrefter byrådsleder Stian Berger Røsland (H) overfor NRK at Oslo kommune vil etterkomme ønsket fra Stortinget.

– Det er klart at når Stortinget så tydelig slår fast at de ønsker disse gatene stengt basert på faglige råd de har fått, og det er de som bestemmer på dette området, så må de få det slik de vil ha det, sier Berger Røsland.

Ønsker ikke festninger

Berger Røsland og Oslo kommune vil nå kartlegge hvordan slike utfordringer skal løses i fremtiden.

– Vi har et arbeid sammen med departementene, Stortinget og kommunen for å prøve å legge en helhetlig plan for hvordan vi sikrer offentlig bygg i Oslo. Det arbeidet kommer vi til å fortsette med.

Han mener det er viktig å ta hensyn til næringslivet i hovedstaden.

– Vi håper vi får i stand en ordning slik at det ikke blir en festning rundt alle offentlig viktige bygg i Oslo, men at vi får en trygg by som er fremkommelig hvor det også er mulig å drive næringsvirksomhet. Men Stortinget har sendt brev til oss og bedt om stenging, og det må vi forholde oss til.

– Utfordringer for næringslivet

Stengingen av gatene rundt Stortinget vil påvirke næringsvirksomheten i området.

– Dette kommer til å gi store utfordringer for næringslivet og næringsdrivende i området, og vi kommer til å gå i dialog med de næringsdrivende for å finne ordninger for å sørge for rent praktiske ting som vareleveranser. Vi vil forsøke alt vi kan å legge til rette for at det skal skape minst mulig problemer.

Det er foreløpig ikke fastsatt noen dato for når gatene stenges, men det skal være snakk om uker og ikke måneder.

– Vi er i dialog med Stortinget om dette nå. Jeg hadde et møte med Stortingets president på onsdag hvor vi diskuterte saken, og vi ser for oss at vi får på plass dette vedtaket så raskt som mulig. Og så får vi i samarbeide med Stortinget på hvordan og hvilken måte vedtaket skal gjennomføres, sier byrådslederen.

– Vi ser for oss at Byrådet vil fatte et vedtak før det iverksettes, og så må det utformes en reguleringsplan som bystyret kan vedta.

Flere stortingsrepresentanter krever at gaten bak Stortinget stenges umiddelbart. Fortsatt får varebiler lov til å parkere helt inntil bygningen. Stortingspresidenten ba i oktober om tiltak i gaten, men det er fortsatt uklart når den blir gjort sikrere.

Bekymret for sikkerhet i Akersgata ved Stortinget