Hopp til innhold

Skyhøye billettpriser på svartebørsen

Billettene til Justin Biebers konserter ble revet bort med en gang da de ble lagt ut i sommer, men via sosiale medier og andre nettsider bytter billettene fortsatt hender. Og det koster.

Billetter på svartebørs

Dette bilde er fra en av sidene som selger Bieber-billetter.

Foto: Skjermdump

– De aktørene som selger billetter på Facebook og andre nettsteder til en høyere pris enn arrangørens bryter jo loven, sier Sverre McSeveny-Åril, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet.

Det er mange som er villig til å betale dyrt å få innpass på Justin Biebers konserter på Telenor Arena neste uke.

Svartebørsen lokker desperate tilhengere, men det blir ofte en dyr og ulovlig affære.

Pass deg!

– Vi har generelt sett mange problemer med aktører som selger billetter på svartebørs, sier McSeveny-Åril.

Ifjor valgte nettstedet finn.no å stoppe salget av Bieber-billetter på grunn av omfanget av svartebørs-salg.

Forbrukerombudet beskriver svartebørsen som et sjansespill.

– Folk bør passe seg for å kjøpe billetter fra slike steder, fortsetter han.

Hvorfor er det ulovlig å kjøpe fra svartebørsen?

– I 2009 fikk vi et forbud mot dette. Én av årsakene til det var alle problemene som er knyttet til billettsalg på svartebørs. De største problemene vi registrer i den sammenhengen er at forbrukerne ikke får billettene som de har kjøpt eller at de blir solgt falske billetter, forklarer McSeveny-Åril.

Ulovlig også for privatpersoner

Bieber-billettene forsvant med det samme de ble lagt ut for salg i sommer. Men flere nettsteder reklamerer med at de fortsatt har billetter til konserten med tenåringsidolet. Og prisene, de varierer fra 2000 til 20.000 kroner.

– Vi følger med på de som selger på svartebørs profesjonelt. Vi har kartlagt mange av de som har det som virksomhet, sier McSeveny-Åril.

Han understreker at det også er ulovlig å selge billetter til høyere pris for privatpersoner.

– Som privatperson kan du kun selge billetter til samme pris som arrangørene. Det bør man huske på hvis man skal selge billetter på nett, sier han.

– Ivareta rettighetene dine

Men skulle du gå i fella og kjøpe overprisede billetter, kan du kreve tilbake det overskytende som du har betalt for billetten.

Vær klar over hvem du kjøper billetten av og ivareta rettighetene dine er tipsene fra Forbrukerombudet.

– Da blir det lettere å få tilbake det overskytende, men også hvis det man ikke får billettene eller man ikke kommer inn på arrangementet med billetene man har kjøpt, sier McSeveny-Åril.

NRK har vært i kontakt med Forbrukerrådet som sier de foreløpig ikke har fått noen henvendelser om billetter til Bieber-konsertene.

De oppfordrer likevel folk til å være oppmerksomme.

– Vær derfor særskilt skeptisk når du handler med andre land. Se etter kontaktinformasjon, og les vilkår grundig. Betaler du med kredittkort, kan du klage til kortselskapet hvis du ikke får det du har betalt for, sier fungerende kommunikasjonssjef Ann Hege Skogly .

Justin Bieber-konsert i Oslo

Justin Bieber gjestet Oslo i mai i fjor. Da hadde han konsert på operataket.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix