Hopp til innhold

Krever flere hundre tusen for Sporveisnavnet

Et eiendomsselskap i Narvik skaper trøbbel for trikken og t-banen i Oslo, som vil skifte navn fra Kollektivtransportproduksjon til Sporveien. Navnet er nemlig opptatt.

Trikk, Oslo

I dag heter det Kollektivtransportproduksjon, men ønsker å skifte til Sporveien.

Foto: Daria Zoric / NRK

Denne uka kunne NRK Østlandssendingen fortelle at ansatte og ledelsen i Kollektivtransportproduksjon er bønnhørt av miljø- og samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V).

Han er innstilt på å gi selskapet som produserer kollektivtransport på bestilling fra Ruter Sporveisnavnet tilbake. Omdøpingen fra kronglete Kollektivtransportproduksjon (KTP) til det enklere og mer tradisjonsrike Sporveien skjer etter planen på generalforsamlingen i selskapet i april.

Krever penger

Ola Elvestuen (V)

Miljø- og samferdselsbyråd Ola Elvestuen (SV).

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Haken ved det hele er at firmanavnet Sporveien er opptatt. Sporveien A/S ble etablert så sent som i desember 2012 som et eiendomsselskap knyttet til en eiendom i nettopp Sporveien, som er en gate i Narvik.

Det har vært dialog mellom Kollektivtransportproduksjon i Oslo og Sporveien i Narvik for å finne løsninger. Etter det Østlandssendingene erfarer skal Sporveien ha krevd flere hundre tusen kroner for å gi fra seg navnet, noe som skal ha blitt blankt avvist fra KTP. Tallet 400.000 blir nevnt fra flere kilder i miljøet.

Hverken daglig leder og styreleder i Sporveien A/S, Tommy Simonsen, eller hans advokat Trond Olsen, vil kommentere saken.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Sporveien, navnet er opptatt

SE VIDEO: De får ikke den gamle logoen tilbake, men tillitsvalgt i Oslo Sporveis Arbeidsforening Per Martinsen, vil gjerne ha det gamle navnet tilbake.

Døpes om uansett

Heller ikke kommunikasjonssjef Cato Asperud i KTP A/S vil si noe om et pengekrav, men er klar på at utfordringen fra nord ikke skal velte navneskiftet.

Cato Asperud

Kommunikasjonssjef Cato Asperud i Kollektivtransportproduksjon.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

– Vi er kjent med at det relativt nylig ble registrert Sporveien A/S i Narvik. Det har vært noe kontakt, men uansett utfall så har ikke den saken noen innvirkning på navneendringen som vi er i ferd med å gjennomføre.

– Her er det snakk om registrering av et firmanavn. Hva man kaller selskapet utad er én ting, hva man registrerer i Brønnøysund er noe annet, sier Cato Asperud.

Ruter eier Oslo Sporveier

Å gi Kollektivtransportproduksjon tilbake sitt hele og fulle gamle navn, nemlig Oslo Sporveier, har ikke vært vurdert.

Kollektivtransportproduksjon var navnet resten av gamle Oslo Sporveier fikk da kollektivtrafikken ble omorganisert og Ruter ble etablert i 2008. Det er Ruter som sitter på rettighetene til navnet Oslo Sporveier.