Hopp til innhold

Klomsæt beskyldte aktor for løgn i lekkasjesaken

OSLO TINGRETT (NRK): En offensiv Sigurd Klomsæt erkjente ikke straffskyld etter tiltalen da saken mellom politiet og den tidligere bistandsadvokaten i 22. juli-rettssaken startet i Oslo tingrett mandag.

Sigurd Klomsæt og hans forsvarer Arvid Sjødin

KJEMPER: Politiet mener at tidligere bistandsadvokat Sigurd Klomsæt lekket bilder og bevismateriale og annet bevismateriale til pressen 3. februar i fjor. Sammen med sin forsvarer Arvid Sjødin (t.v.) kjemper Klomsæt nå mot påstandene - og for sin egen karriere.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Oslo tingrett hadde satt av tre dager til saken mellom Klomsæt og Asker og Bærum politidistrikt. Rettens formann, fagdommer Hans Bloch-Hoell, varslet da saken startet at den ville vare noe lenger for å kunne behandle saken ordentlig.

Politiet er overbevist om at Klomsæt lekket bilder og annet bevismateriale til pressen 3. februar i fjor. Bilder fra materialet ble publisert i flere medier samme dag.

Klomsæt avviser påstandene. Han nekter derfor å vedta boten på 20.000 kroner som politiet har gitt ham.

Vannmerke

Politiet mistenker Klomsæt på grunnlag av spor de la inn i bevismaterialet fra 22. juli-saken, som de sendte på CD-plater til bistandsadvokater fredag 3. februar i fjor.

Sporet det er snakk om, er et vannmerke i bilder. Vannmerket var en kode bestående av fem tall, hvorav de første tre anga hvilken bistandsadvokat det var snakk om.

Det samme vannmerket dukket opp i mediene samme ettermiddag, sa aktor, politiadvokat Knut Skavang i Asker og Bærum politidistrikt, i sitt innledningsforedrag fredag.

Politiet mener ingen andre enn Klomsæt selv kunne lekket materialet han fikk.

Da bildene av pågripelsen av Anders Behring Breivik dukket opp i mediene kun få timer etter at de var sendt ut, mente politiet å kunne slå fast at de stammet fra den CD-platen bistandsadvokat Klomsæt hadde fått.

– Du lyver

Klomsæt selv avbrøt Skavang flere ganger under innledningsforedraget, og er tydelig ikke enig med aktorens fremstilling av fakta.

– Du bløffer! sa Klomsæt til Skavang på et tidspunkt.

– Du lyver! la han til.

Aktor bemerket at han synes det var ubehagelig å bli beskyldt for å lyve, hvorpå fagdommeren påpekte at Klomsæt hadde brukt ordet «bløff».

– Jeg sa at han lyver, og det står jeg for, skjøt Klomsæt inn.

Fagdommeren ba den tidligere bistandsadvokaten om å la forsvarer Arvid Sjødin ta seg av innvendingene i sitt innledningsforedrag.

– Bestemt seg på forhånd

NRK var først ute med å publisere bilder fra etterforskingsmaterialet i 22. juli-saken, klokken 16.45 fredag 3. februar. Fem andre norske medier fulgte på utover kvelden.

Sjødin sa i sitt innledningsforedrag at Klomsæt ikke kunne ha rukket å overlevere materialet til medier, da han denne ettermiddagen på vei tilbake til Oslo i bil etter et opphold i Arendal.

Forsvareren forsøkte å tegne et bilde av at Asker og Bærum politidistrikt har hatt en mangelfull etterforskning og lite seriøst etterforskning av saken.

Sjødin mener at politiet ikke foretok noen etterforskning til gunst for Sigurd Klomsæt. Det ble ikke gjort noen ting for å undersøke andre personer, utenfor Klomsæts kontor, som kan ha vært involvert, ifølge forsvareren.

– Dette viser at politiet har bestemt konklusjonen på forhånd, sier Sjødin.

Aktor Skavang kommenterte kort at det er mulig at Klomsæt selv, eller at noen på instruks fra Klomsæt, har levert materialet til mediene via en minnepinne eller lignende.

Skavang nevnte også at det var mulig at fildelingstjenesten Dropbox ble brukt, men Sjødin avviste at noen ved Klomsæts advokatkontor brukte denne tjenesten 3. februar 2012.

(Saken fortsetter under bildet)

Politiadvokat Knut Skavang og forsvarer Arvid Sjødin

Politiadvokat og aktor Knut Skavang (t.v.), og forsvarer Arvid Sjødin snakker sammen i Oslo tingrett mandag.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Harddisk sentral

For å bevise at det ikke var Klomsæt som lekket informasjonen til pressen, har hans forsvarer Arvid Sjødin bedt om å få utlevert en kopi av harddisken til en politietterforsker i 22. juli-saken. Politiet har ikke villet gi den fra seg.

Politiet begrunner sitt nei med at PC-en med harddisken som kan inneholde opplysninger om CD-ene fra 22. juli-etterforskningen, tilhører en politibetjent i Oslo politidistrikt. Den inneholder ifølge politiadvokat i Asker og Bærum politidistrikt, Knut Skavang, også taushetsbelagt materiale fra andre saker.

Også da Oslo tingrett i januar behandlet saken om Klomsæts advokatbevilling, nektet politiet og Riksadvokaten å utlevere den såkalte speilkopien av harddisken til Klomsæts sakkyndige.

I forrige uke begjærte Sjødin harddisken utlevert på nytt. Oslo tingrett er enig med Sjødin og ba onsdag politiet utlevere harddisken, men politiet sa fortsatt nei. Politiet har anket kjennelsen videre til Høyesterett, etter at lagmannsretten fastholdt avgjørelsen fredag, og avventer nå Høyesteretts avgjørelse.

Skavang sa mandag at han regnet med at Høyesterett kunne behandle saken torsdag denne uken.

Begjærte ikke utsettelse

Klomsæts forsvarer Sjødin har tidligere beskyldt politiet for å trenere utleveringen av harddisken, slik at opplysningene ikke kommer inn i saken. Politiet har avvist dette, og mener Sjødin kunne levert et krav til retten langt tidligere.

Sjødin ønsket mandag likevel ikke at saken blir utsatt. Han begrunnet det med at hans klient ønsket at saken skulle gå videre, mens retten ventet på Høyesteretts avgjørelse.

– Vi står overfor et tveegget sverd. På den ene siden har vi en klient som er sterkt avhengig av å få avsluttet saken, og på den andre siden hensynet til opplysning, sa Sjødin i retten.

Sakkyndige

Politiets sakkyndige vitne på IT-siden har arbeidet ved Økokrim og driver nå privat firma.

I tillegg møtte en IT-ansvarlig ved Klomsæts kontor, og det ble lagt fram to sakkyndigrapporter. En er signert Gisle Hannemyr, den andre Stein Møllerhaug.

Begge de sakkyndige uttaler seg blant annet om Digimarc, programvaren som politiet brukte til å lage vannmerket på bildematerialet som ble sendt ut til bistandsadvokatene.

Etter rettsdagens slutt var Klomsæt selv fornøyd med utviklingen i saken.

– Jeg mener at politiet ikke har gjort en del av det mest elementære etterforskningsarbeidet i denne saken, sier Klomsæt til NRK.

Får svar om bevilling

I forelegget Klomsæt fikk, skrev politiet at dokumentene som ble lekket inneholdt opplysninger som kunne virke sterkt støtende for de etterlatte etter 22. juli. De fryktet også at vitner i saken skulle vegre seg for å komme med sin forklaring for politiet og retten.

Politiet mener lekkasjen av materialet er i strid med straffeloven, advokatforskriften og Advokatforeningens retningslinjer for bistandsadvokater.

Klomsæt ble strøket som bistandsadvokat i terrorsaken i etterkant av lekkasjesaken, og mistet i tillegg advokatbevillingen i august i fjor.

Denne uken får han beskjed om han får advokatbevillingen tilbake eller ikke.

I slutten av januar behandlet Oslo tingrett nemlig saken han har anlagt mot Advokatbevillingsnemnda for å få tilbake bevillingen, og avgjørelsen er ventet i løpet av de nærmeste dagene.