Hopp til innhold

Nye sakkyndige uenige om drapssiktet var tilregnelig

De første sakkyndige som vurderte den mentale helsen til 23-åringen som er siktet for drapet på Andreas Nilstad endret konklusjon. De to nye er uenige med hverandre.

Bislett-drap

En krimtekniker ved inngangen til bygården der Andreas Nilstad ble drept oktober 2011. Den siktede hadde da skrevet «Gud» på veggen med sitt eget blod.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Usikkerheten rundt den mentale tilstanden til mannen som er siktet for drapet på Nilstad (22) gjorde at Oslo tingrett oppnevnte to nye rettspsykiatrisk sakkyndige, etter at det første sakkyndigparet leverte sin vurdering, skriver Aftenposten.no.

Etter at sakkyndig-par nummer to har utført hver sin selvstendige undersøkelse, konkluderer de to ulikt om den siktedes mentale tilstand da han drepte barndomskameraten.

Psykologispesialist Gjermund Nysveen mener mannen ikke var psykotisk da han utførte drapet og drapsforsøket på en annen barndomsvenn.

Fred Heggen, overlege og spesialist i psykiatri, mener imidlertid at den siktede var psykotisk.

– Jeg tviler på om vi tidligere har hatt en lignende konstellasjon blant de rettsoppnevnte sakskyndige i en straffesak, sier 23-åringens forsvarer Harald Stabell til Aftenposten.no.

Endret konklusjon

Avisa skriver at det første psykiaterparet, Henning Værøy og Harald Brauer, i januar i fjor leverte sin erklæring om den mentale helsen til 23-åringen.

NRK.no har tidligere meldt at mannen har erkjent drap og drapsforsøk på to barndomsvenner på Bislett i Oslo i oktober 2011. 23-åringen erkjenner imidlertid ikke straffskyld.

De to psykiaterne konkluderte med at den siktede ikke var psykotisk da han drepte den ene kameraten og knivstakk den andre gjentatte ganger. Den rettsmedisinske kommisjon ba i mars i fjor om en tilleggserklæring, fordi de ønsket en avklaring rundt en del spørsmål om psykose.

5. oktober leverte psykiaterparet sin tilleggserklæring. Da hadde de to endret sin konklusjon, og kom til at den drapssiktede likevel var psykotisk da han utførte drapet og drapsforsøket.

– Spurte om noen hadde dødd

Den siktede angrep barndomsvennene en natt i oktober 2011. Andreas Nilstad ble drept, mens den ene kameraten kom seg ut og ble fraktet med taxi til legevakta i Oslo.

Da politiet kom til stedet hadde den siktede tatt seg ut bakgården til bygården, der han ble pågrepet. Han var da kun iført undertøy, og hadde stikkskader på kroppen.

Ved inngangspartiet hadde den siktede skrevet «Gud» med sitt eget blod. Den siktede var lenge for skadet til å avhøres, og skal ifølge Stabell ha spurt om noen hadde dødd da han første gang snakket med sin forsvarer etter hendelsen.

Statsadvokat Carl Graff Hartmann, som har saken, ønsker ikke å kommentere Aftenpostens opplysninger. Det er ventet at tiltalen mot 23-åringen vil bli klar innen kort tid, men Hartmann vil ikke si noe om det siste sakkyndigparets uenighet vil få betydning for tiltalespørsmålet.