Hopp til innhold

Elever skal få være med å stemme om OL

16- og 17-åringer i Oslo får si sin mening om OL i 2022. Men om politikerne skal høre på hva ungdommen sier, det er partiene uenige om.

Therese Johaug i Holmenkollen

Therese Johaug i Holmenkollen 2011. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Under bystyremøtet onsdag kom SV med forslag om at 16-åringer også skulle ha stemmerett i selve folkeavstemningen om OL i Oslo. Dette ble nedstemt, men de fikk likevel bystyret med på å arrangere folkeavstemning på skolene samtidig med skolevalget.

– Jeg synes det er viktig å lytte til de unges råd, også i en sak som dette, sier SVs gruppeleder i bystyret, Marianne Borgen.

Marianne Borgen

Marianne Borgen (SV), synes de unge kan være med å bestemme om OL

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Men rådene som kommer fra skoleelevene er det ikke alle som har tenkt å ta hensyn til.

  • Hva synes du? Kommenter nederst.

– Skolevalget er et opplæringstiltak, og påvirker ikke utfallet av stortingsvalget, derfor bør det heller ikke påvirke utfallet av den offsielle folkeavstemmingen om OL, sier Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg.

Vil ikke ta hensyn

Eirik Lae Solberg (H)

Eirik Lae Solberg (H) har ikke tenkt å ta elevenes meninger i betraktning i avgjørelser om OL i Oslo.

Foto: Oslo Høyre

Han synes det er rart at SV vil ta hensyn til elevenes mening om OL i 2022. Likevel stemte de også for OL-avstemning i skolene.

– Vi tror det kan ha positiv demokratisk opplæringseffekt, på lik linje med resten av skolevalget, forklarer Lae Solberg.

Han tror elevene har godt av diskusjonen og debatten rundt OL.

Det har vært stor uenighet mellom partiene om hvorvidt det skal arrangeres OL i Oslo, og det var Fremskrittspartiet som først foreslo og ha en folkeavstemning.

Sv har ikke villet ha verken OL eller avstemning, men nå håper Marianne Borgen at partiene kommer til å høre på elevene.

– Må ta alle råd

– Jeg håper at alle partiene også lytter til rådene som kommer fra skolene, på lik linje som andre råd, forteller Borgen.

– Nå blir det en rådgivende folkeavstemming, da må man i alle fall orke å lytte til alle rådene man kan få, og ikke bare av de voksne, sier hun.

Det har også vært et problem at over 50.000 kan bli nektet å stemme under OL-avstemningen. Tidligere denne uken reagerte Organisasjonen mot offentlig diskriminering, OMOD, over at alle med utenlands statsborgerskap ikke får stemme.

– Til syvende og sist blir det likevel bystyret som skal ta den endelige beslutningen, derfor kan det ikke skade å ta de rådene man kan få, avslutter Borgen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.