Hopp til innhold

Frp foreslår Munch-spleis

Fremskrittspartiet vil invitere staten og private til et spleiselag på det nye Munchmuseet.

Carl I. Hagen

Fremskrittspartiets gruppeleder Carl I. Hagen forslår nå at flere blir med å spleiser på et nytt munchmuseum.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Situasjonen i bystyret er fastlåst, sier Fremskrittspartiets gruppeleder Carl I. Hagen.

Han referer til den evige runddansen om hvor et nytt Muchuseum skal ligge, og mener at man må åpne for helt nye løsninger.

– Oslo kommune har ikke råd til å bruke så mye penger på et nytt Munchmuseum som de andre partiene har lyst til, sier Hagen.

Han fremmer derfor nå et privat forslag i bystyret der han ber byrådet ta kontakt med staten for å lodde stemningen for en Munch-stiftelse eller et Munch-aksjeselskap der både Oslo kommune, staten og eventuelt også private skyter inn kapital.

Selskapet eller stiftelsen skal stå for planlegging, bygging og drift at et nytt Munchmuseum.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Skrik på Munch-museet

Fordi Edvard Munch er en nasjonal kunstner, er det selvsagt at staten må være med på å finansiere et nytt Munchmuseum, mener Carl. I.Hagen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Styrtrik stat

– Edvard Munch er en nasjonal kunstner, og derfor er det selvsagt at den styrtrike staten må være med på å finansiere et nytt Munchmuseum, sier Hagen.

Situasjonen i dag er at byrådspartiene ønsker å bygge Lambda i Bjørvika, Arbeiderpartiet, SV og Rødt vil bygge et nytt museum på Tøyen, mens Fremskrittspartiet ønsker en billigere løsning på Tullinløkka.

Nye alternativer

– Vi mener fortsatt at Nasjonalgalleriet på Tullinløkka er det beste og billigste, men hvis noen får anledning til å se på saken med nye øyne, kan det åpne for andre alternativer, sier Hagen.

I forslaget til bystyret nevner han Filipstad, kornsiloen på Vippetangen og et område ved Vigelandsmuseet i utkanten av Frognerparken.

Av mulige private Munch-investorer mener Hagen det er lett å se for seg at store selskaper som Statoil, Hydro, Orkla, Kistefos, Aker, Eiendomsspar, Norwegian, Ferd og DnB ville vært interessert.

– En ny organisering av prosjektet med nye deltagere og hoder kan skape en ny giv i dagens fastlåste situasjon, fastslår Hagen.