Hopp til innhold

Slik skal OL-floka løses

Staten stikker kjepper i hjulene for Oslos OL-avstemning. Nå har Oslo-politikerne funnet en løsning på floken.

Northug i Kollen

En folkeavstemning om vinter-OL i Oslo byr på praktiske problemer.

Foto: Nyhetsspiller

Den innebærer at velgerne er nødt til å stemme ved stortingsvalget for å få lov til å si sin mening i folkeavstemningen.

Hvis de kun er interessert i OL, kan de stemme blankt i stortingsvalget.

Hensikten er å hindre at folkeavstemningen "trumfer" stortingvalget, som er Kommunal- og regionaldepartementets store bekymring.

Ordfører Fabian Stang (H) skal nå prøve å overbevise kommunalminister Liv Signe Navarsete om at dette er en god løsning.

Praktiske problemer

Oslo bystyre vedtok i desember i fjor å arrangere folkeavstemning om vinter-OL i 2022 sammen med stortingsvalget til høsten, på initiativ fra Fremskrittspartiet.

Men ifølge Kommunaldepartementet er dette lettere sagt enn gjort.

I et brev til Oslo kommune skriver departementet at kommunen ikke får lov til å bruke det elektroniske manntallet i folkeavstemningen.

Ved høstens valg skal for første gang det nye nasjonale valgadministrasjonssystemet EVA tas i bruk. Problemet med EVA er at det bare er mulig å krysse av én gang i manntallet.

Departementet ser for seg et scenario der en velger tropper opp i valglokalet og bare sier sin mening om Oslos OL-kandidatur. Deretter går velgeren hjem eller på jobb, men finner senere på dagen ut at han eller hun også vil stemme på parti i stortingsvalget.

Da vil manntallet allerede være krysset av, og velgeren må forlate valglokalet med uforettet sak.

Mister stemmeretten

«Dersom det kun stemmes til folkeavstemningen, betyr det i praksis at velgeren mister stemmeretten til stortingsvalget siden ett kryss forutsetter at det avgis stemme til begge valg samtidig», skriver departementet i brevet til kommunen. Og fortsetter:

«Departementet mener det ikke er akseptabelt at stemmerett til folkeavstemningen på denne måten kan komme til å overstyre stemmerett til stortingsvalget.»

Dette betyr i praksis at folkeavstemningen og stortingsvalget må arrangeres som to forskjellige valg med to forskjellige manntall og to forskjellige velgermottak i stemmelokalene.

Med 111 valglokaler og 23 forhåndsstemmesteder vil dette bli svært dyrt og nærmest umulig å gjennomføre i praksis, ifølge Oslo kommunes eget valgsekretariat.

Bare på Rådhuset

Eirik Lae Solberg (H)

Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg.

Foto: Oslo Høyre

De mener derfor at løsningen må være å begrense muligheten til å stemme i folkeavstemningen til ett valglokale, nemlig Oslo Rådhus.

Men ifølge Oslo kommunes valgstyre, som er satt sammen av politikere fra alle partier i bystyret, er det uakseptabelt å tvinge velgere fra hele byen til Rådhuset for å få stemt i folkeavstemningen.

– Det vil neppe bli særlig oppslutning om folkeavstemningen dersom antall stemmesteder begrenses til ett i en by av Oslos størrelse, sier Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg.

Og dersom mange likevel skulle benytte seg av muligheten, vil det trolig bli det rene kaos på Rådhuset.

Lanserer egen løsning

Derfor har politikerne i valgstyret i stedet klekket ut sin egen måte å snu seg rundt vanskelighetene Kommunaldepartementet skisserer på.

Den går i korte trekk ut på å bruke det elektroniske manntallet og det ene krysset til å stemme både i stortingsvalget og folkeavstemningen.

Forutsetningen er at man først må avgi stemme i stortingsvalget dersom man også vil si ja eller nei til Oslo-OL i 2022. Dermed snor man seg rundt departementets bekymring for at folkeavstemningen skal "trumfe" stortingsvalget.

– Men det er selvsagt anledning til å stemme blankt i stortingsvalget, sier Eirik Lae Solberg.

– Dette gir velgerne anledning til å stemme samtidig i begge valg og gjøre det i sitt lokale stemmelokale. Det vil være positivt for oppslutningen om folkeavstemningen, sier han.

Konstruert problem

Valgstyret vil at ordfører Fabian Stang ber om et møte med kommunalministeren for å lansere idéen om dobbeltvalg med ett kryss. Høyres gruppeleder synes forøvrig at departementets hovedankepunkt er oppkonstruert.

– Jeg tror det er en teoretisk problemstilling at folk skal avgi stemme i folkeavstemningen og så plutselig komme på stortingsvalget senere. Jeg tror de vil være opptatt av å gjøre unna begge valg samtidig, avslutter Eirik Lae Solberg.