Hopp til innhold

Retten godtar rus-avhør

De to første avhørene av den tiltalte i Bislett-drapsaken vil bli brukt som bevis, selv om tiltalte var ruset og det gikk 39 timer før advokat ble kontaktet.

Første dagen i retten når Bislett-drapets ankesak starter

Forsvarsadvokater, bistandsadvokat og hovedetterforsker var alle på plass sa Borgarting Lagmannsrett startet ankesaken av Bislett-drapet tirsdag.

Foto: Daria Zoric / NRk

Det ble slått fast da ankesaken startet i Lagmannsretten tirsdag.

Noppadol Wanthaphirom (31|) ble i fjor dømt til 18 års fengsel i Oslo Tingrett for drapet på Einar Opsahl den 18. juni 2011.

Wanthaphirom anket på stedet, og har hele tiden nektet straffskyld. Forklaringen har vært at det har var en annen skyter på stedet, men at Wanthaphirom har vært redd for å fortelle hvem det er grunnet represalier.

Forsvareren til den tiltalte har forsøkt å få de to første avhørene fjernet som bevis, uten hell.

Forkaster ingen bevis

Retten startet tirsdag med innledningsforedraget til aktor, hvor video av åstedet og telefonsamtale til AMK-sentralen skulle gi et inntrykk av hvordan det utspilte seg kvelden Opshal ble skutt.

Forsvarer Morten Engesbak sier til NRK at hans klient fortsatt ikke erkjenner straffeskyld.

– Vi har fremmet for retten at Wanthaphiroms første politiforklaringer skal avskjæres som bevis, forteller Engesbak.

Dette er grunnet omstendighetene under de første avhørene.

– Det tok blant annet for lang tid før min klient fikk oppnevnt av forsvarer, forteller han.

Dette fikk de likevel ikke medhold for i lagmannsretten.

– Vi respekterer det, men min klient erkjenner likevel ikke straffskyld, og håper på frifinnelse etter rettsprossessen, avslutter forsvareren.

Trodde det var en pirattaxi

Opshal var ute på byen da han skulle ta det han trodde var en pirattaxi hjem og havnet i krangel . Han ble skutt i hodet, og døde senere samme kveld. Oslo Tingrett dømte Wanthaphirom for forsettlig drap og fant ikke tiltaltes forklaring troverdig.

To venner av avdøde har sagt de mener det var Wanthaphirom som skjøt, men begge har i tidligere fotokonfrontasjoner plukket ut andre personer som mulige gjerningsmenn. Disse skal alle igjen vitne i lagmannsretten.

Tidligere dømt

31-åringen ble pågrepet hjemme hos sin mor sammen med flere andre, tre dager etter at Opsahl ble drept Han er domfelt elleve ganger tidligere for blant annet vold og narkotikabesittelse.

Vitner på åstedet vil også på nytt forklare seg om hvordan gjerningsmannen så ut, og Wanthaphiroms advokat har i forrige uke sagt at flere vitneobservasjoner er sentrale bevis i saken.

Borgarting Lagmannsrett har satt av 16 dager til forhandlingene, og planlegger å være ferdig 8. februar.