Hopp til innhold

«Lille-Røkke» innrømmer skattesnusk

Mohammed Aslam (38) erkjente straffskyld for manglende regnskapsføring og skatteinnberetning da rettssaken mot ham startet torsdag morgen i Oslo tingrett.

Rettsaken mot Lille-Røkke

Forsvarer Torkjell Solbø (t.h.) og dommer Stian Bones (t.v.) i det rettssaken mot den bedrageridømte drosjeeieren Mohammed Aslam startet i Oslo Tingrett torsdag morgen

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Aslam, som også er kjent som «Lille-Røkke», er tiltalt for omfattende skattesvik og momsunndragelse. Han er også tiltalt for bedrageri, men det erkjenner han ikke straffskyld for.

Det er satt av tre dager til rettssaken.

– Dette er en spesiell sak, sier politiadvokat og aktor Ragnvald Brekke til NRK.

Aslam er tidligere dømt for å ha kjørt drosje svart for nærmere 100 millioner kroner, og soner nå en dom på to år i Kongsvinger fengsel.

Brekke sier at bokettersynet ikke var ferdig da den første saken mot Aslam gikk, og at den i tillegg ble forsinket da han dro til Pakistan i 2008, rett før han skulle sone.

Nå mener Brekke at de har ryddet kraftig opp i drosjenæringen.

– Det har vært en bransje med veldig mye svart aktivitet i mange år, og den aksjonen som startet i 2003, avsluttes nå med denne saken. Da har både regnskapsførerne og mer enn 200 drosjeeiere fått sin straff. Det har vært viktig for politiet, men også for skatteetaten og drosjenæringen.

– Angrer veldig

Lille-Røkke

Mohammed Aslam er også kjent som «Lille-Røkke»

Foto: Oslo politidistrikt

Ifølge påtalemyndigheten unnlot Aslam å oppgi tilsammen 21,7 millioner i lønnsinntekter for sine sjåfører til ligningsmyndighetene fra 2003 til 2005.

– Han angrer veldig, sier forsvarer Torkjell Solbø til NRK.

– Det han vil komme nærmere inn på i forklaringen sin, er hans egen forståelse av disse tingene, og hans tro på at regnskapsføreren gjorde tingene riktig.

Da regnskapsføreren ble arrestert av Økokrim, fikk Aslam ifølge forsvareren ikke tak i en ny regnskapsfører.

– Han forsøkte å føre regnskapet selv i 2005, men han har ikke den nødvendige kompetansen til å gjøre det, og derfor gikk det som det gikk. Han er veldig lei seg for det.

Uforstående til bedrageri

Aslam er i tillegg tiltalt for å ha misbrukt en annens identitet, blant annet for å få et banklån på nesten 400.000 kroner. Dette forholdet erkjenner han ikke straffskyld for.

Før rettssaken sa forsvarer Torkjell Solbø til NTB at Aslam stilte seg uforstående til identitetssaken, og at han har en god forklaring.

– Vi mener at politiet ikke har bevismessig dekning overhodet for påstanden om bedrageri, sier Solbø til NRK.

– Har et fast anker

Ragnvald Brekke

Ragnvald Brekke.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I sin innledning sa aktor Ragnvald Brekke at det tidligere har vært spørsmål om bevisgrunnlaget og tallberegningene i drosjesakene.

Det mener han ikke er et problem i denne saken, fordi de har ekte skiftlapper. Det er utskrifter fra takstameter i drosjer, og viser omsetning kreditt og kontant, lønnskostnader og mer fra firmaet hans.

– Vi har et fast anker, og det er skiftlappene. Det er derfor tiltalte heller ikke har noen innvendinger mot post 1 i tiltalen, sier Brekke.

Derimot er Aslam uenig i tallene for momsunndragelsene. Påtalemyndigheten og forsvareren er uenige om beløpet er relevant for straffeutmålingen.

Soner bedrageridom

Aslam er tidligere dømt for å ha kjørt drosje svart for nærmere 100 millioner kroner, og soner nå en dom på to år i Kongsvinger fengsel.

Dommen falt i Oslo tingrett i januar 2008, men Aslam dro til Pakistan før soningen skulle starte.

Siden våren 2009 avtalte han flere ganger å komme tilbake til Norge for å sone. Den siste avtalen var at han skulle reise frivillig til Norge med ankomst lørdag 10. april 2010. Men han kom ikke, og ble etterlyst internasjonalt.

– Avtalen ble ikke overholdt, og politiet etterlyste ham med tanke på senere utlevering fra Pakistan til Norge, sa politiadvokat Brekke da.

I Pakistan drev Aslam et pengevekslingskontor i Punjab. Der ble han pågrepet høsten 2011, og fulgt hjem til Norge av to sivilkledde politimenn i januar 2012.