Hopp til innhold

- Fugler vil dø som følge av gigantutslipp

Det vil dø fugl som følge av fyringoljelekkasjen fra varmesentralen til Hafslund i Akerselva. Men trolig er skadene mindre enn først fryktet.

Opprydningsarbeid i Akerselva dagen etter at 19.000 liter fyringsolje rant ut i elva.

Se video: Her suger brannvesenet opp fyringsoljen fra utslippet i Akerselva.

– Ut i fra det vi har sett så tror jeg det er minst 10-15 fugler som ikke vil overleve de neste dagene. Og med den kulden som er nå, så er det desverre lite vi kan gjøre, sier Trine Strømme i Norges Naturvernforbund.

De vil likevel følge nøye med fuglelivet langs Akerselva i Oslo de nærmeste dagene.

– I Norge så har vi ingen beredskap eller et senter som kan ta seg av disse fuglene. Vise det seg at det er flere skadde fugler vil vi vurdere å sette i gang en rehabiliteringsaksjon.

Flere stokkender har fått isklumper i fjærene fordi oljen har vasket ut det naturlige fettet. Det er slike skader som kan føre til at noen av fuglene vil dø i løpet av noen få dager.

Mindre skade enn forventet

Det var onsdag formiddat at 19 000 liter fyringsolje fra Ullevål sykehus lakk ut i Akerselva i Oslo. Energiselskapet Hafslund som leverer fyringsolje til sykehuset er ansvarlig for utslippet.

Artikkelen fortsetter under bildet

And med is i pelsen etter utslipp i Akerselva

Isperlen på denne stokkanden indikerer at den har vært i kontakt med fyringsolje.

Foto: John Sandøy/Naturvernforbundet

Torsdag var Naturvernforbundet på befaring langs elva sammen med Hafslund for å se hva 19.000 liter fyringsolje har gjort med dyrelivet.

– Det er vanskelig å konkludere med noe foreløpig, men det er mindre fyringsolje på fuglene enn det vi fryktet. Likevel, tilstanden til de fuglene som har fått olje på seg er ikke bra, sier Strømme til NRK.

Johan Christian Hovland i Hafslund

Johan Christian Hovland i Hafslund var med på befaring torsdag.

Foto: Magnus Brattset Drabløs / NRK

Naturvernforbundet ber nå folk om å melde fra til viltnemda hvis de ser skadet fugl.

– Da vil disse fuglene bli fulgt opp. Gi gjerne fuglene mat, men ikke gjør det nærme lensene eller der det er fyringsolje på vannoverflaten.

Hafslund beklager

Selv om skadene på fuglelivet langs elva trolig er mindre enn fryktet, er Hafslund lei seg for skadene de har påført miljøet.

– Det er ikke bra. Vi vil gjøre alt vi kan for å unngå at slikt skjer igjen, sier Johhan Christian Hovland i Hafslund til NRK.

– Vi går gjennom rutinene våre internt, men er glad at skadene ikke ser ut til å være like ille som forventet.

Se video: Naturvernforbundet på befaring

Det vil dø fugl som følge av fyringoljelekkasjen fra varmesentralen til Hafslund i Akerselva. Men trolig er skadene mindre enn først fryktet.

Fugl dør som følge av gigantutslipp