Hopp til innhold

– Må vente 12 timer på lege

Anonyme ansatte ved Ahus hevder at pasienter daglig må vente inntil 12 timer før de blir tatt i mot av lege.

Det var fortsatt sprengt kapasitet ved Ahus torsdag kveld. Gunnar Thøgersen måtte vente 7 timer på å få behandling for hjerteinfarkt.

Gunnar Thøgersen måtte vente sju timer da han kom på Ahus med hjerteinfarkt.

Opplysningene kommer fram i en bekymringsmelding som anonyme ansatte ved mottaket har skrevet til Fylkeslegen i Oslo og Akershus.

I forrige uke sto en hjelpepasient fram og fortalte han måtte vente i timesvis ved mottaket. Gunnar Thøgersen fortalte om hvordan han ble behandlet da han kom til akuttmottaket på Ahus med hjerteinnfarkt. Det skulle gå mange timer før han fikk hjelp.

– Jeg hadde hjerteinfarkt og smerter i brystet. Etter sju timers venting ble jeg tatt i mot av lege.

Den siste uka har influensa og utbrudd av norosmitte gitt kaostilstander ved sykehuset - men problemet med lang ventetid på akuttmotaket er ikke av ny dato. Bekymringsmeldingen beskriver problemer som har pågått i lang tid:

Det er spesielt lang ventetid på medisinsk side, det er behov for flere medisinske leger i travle perioder, dvs hver ettermiddag/kveld. Det er ikke uvanlig at pasienter som har kommet om ettermiddagen ikke blir tatt i mot av medisinsk lege før kl 2 om natten.

Blir liggende på gangen

I brevet til fylkeslegen hevdes det at pasienter daglig må vente 6-12 timer før de blir tatt i mot av lege. Pasienter må ligge på gangene fordi det ikke er nok pasientrom.

Varslerne skriver videre at "det er forferdelig å se hvordan eksempelvis dårlige kreftpasienter ligger timesvis på vent på en båre i gangen uten å få hjelp". De anonyme ansatte mener det er for få leger, sykepleiere og pasientrom ved akuttmottaket.

– Det er klart det gjør inntrykk. Det er selvfølgelig en fordel om vi vet hvem som klager, men også anonyme meldinger tar vi alvorlig. Det sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou.

Fylkeslege Petter Schou

Fylkeslege i Oslo og Akershus Petter Schou.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

Ikke tilstrekkelig kapasitet

Ifølge Schou har akuttmottaket på Ahus nærmest vært under konstant oppfølging siden sykehuset fikk 160.000 nye pasienter 1. januar i fjor. Problematikken med lang ventetid er også kjent - men inntil 12 timer å vente - det er alt for mye.

– Det er for lenge. Man har ikke beregnet altfor stor kapasitet på nye Ahus i forhold til den befolkningen mottaket skal dekke. Det ser man nå.

Ett nytt pasientrom

Ahus har planer om å utvidels akuttmottaket i 2014. Men i brevet fra de ansatte ved mottaket omtales planene som "sjokkerende".

Grunnen er at det bare er planlagt ett nytt pasientrom i utbyggingen. Det vitner om at ledelsen ved sykehuset ikke ser utfordringene som akkuttmottaket har, står det.

Ledelsen ved Ahus vil ikke kommentere brevet før sykehusets styre er orientert om innholdet i et møte førstkommende onsdag.

Fylkeslege Schou vil ta saken videre:

– Dette er alvorlig. Det er viktig at folk føler seg trygge når de kommer som pasienter til Ahus.

SE VIDEO: Ahus måtte for kort tid siden be om hjelp fra andre sykehus

Ahus har over 90 flere pasienter enn det er kapasitet til, og akuttmottaket er overbelastet.

VIDEO: Ahus har bedt om hjelp fra flere sykehus på Østlandet.