Hopp til innhold

Styreformann håvet inn på Oslo Vei

Flere sentrale personer i Oslo Vei mistenkes for å ha tjent store penger på sine roller i selskapet. I 2008 flyttet Oslo Vei hovedkontoret til en eiendom der den tidligere styreformannen var eier.

Uelandsgate 85

En tidligere styreformann i Oslo Vei hadde store eierinteresser i bygget selskapet leier i Uelandsgate 85.

Foto: NRK

– Jeg har ingen kommentar til hvor mye vi har tjent.

Det sier den tidligere styreformannen i Oslo Vei når han blir konfrontert med opplysninger om Uelandsgate 85. Dette er en eiendom han inntil august i år hadde store eierinteresser i.

Da Oslo Vei flyttet sitt hovedkontor til adressen høsten 2008 steg selskapets husleiekostnader kraftig.

De gamle lokalene i Østre Aker vei 60 kostet i underkant av syv millioner kroner i året. Etter flyttingen økte husleien, til rundt 13 millioner kroner. Totalt skal Oslo Vei ha betalt cirka 50 millioner kroner i husleie i Uelandsgate 85 de siste fire årene.

I tillegg skal Oslo Vei ha brukt flere titalls millioner kroner på vedlikehold og oppussing av eiendommen.

Doblet i verdi

Det var i 2008 at den tidligere styreformannen og flere medaksjonærer kjøpte Uelandsgate 85. Den gang betalte de 118 millioner kroner for eiendommen. I august i år ble den solgt videre for 230 millioner kroner. Da var det fem år igjen av en tiårig leiekontrakt med Oslo Vei.

Det vil si at gevinsten ble hele 112 millioner kroner – på bare fire år.

Den tidligere styreformannen eide nær 20 prosent av Uelandsgate AS. Dermed kan han ha tjent minst 20 millioner kroner på salget.

– Det har ikke vært noen hemmelighet at jeg har hatt eierinteresser i denne eiendommen. Eierskapsavdelingen i Oslo kommune har vært orientert fra første stund, sier den tidligere styreformannen til NRK.

Hallstein Bjercke

Næringsbyråd Hallstein Bjercke.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Næringsbyråd Hallstein Bjerke skriver i en sms at han hverken vil eller kan kommentere de konkrete opplysningene om at kommunen skal ha vært informert om eierskapet.

Intern gransking

I midten av juni kom det inn et anonymt tips om uregelmessigheter i Oslo Vei gjennom kommunens eget varslingssystem. Dette tipset dreide seg, i tillegg til leieforholdene rundt Uelandsgate 85, om sosial dumping og forhold knyttet til oppsigelser, permitteringer og innleie av arbeidskraft.

Byrådets internrevisjon satte i gang en gransking i regi av konsulentselskapet PWC, som gjorde at mistanken mot navngitte personer ble styrket. Da et nytt Oslo Vei-styre ble utnevnt i september i år overtok de granskingen. Nå er det bostyret som må avgjøre om undersøkelsene skal videreføres.

I går ettermiddag vedtok dessuten Oslo bystyre at Kommunerevisjonen skal gjennomføre en full granskning av Oslo Vei.

Oslo Vei begjærte seg i slutten av forrige uke konkurs, etter at Oslo kommune nektet å tilføre selskapet 103 millioner kroner.

Det står stille flere steder i oslos gater, etter at Oslo vei gikk konkurs. Hva som skjer med de små prosjektene er ennå usikkert og mistanker om kritikkverdige forhold undersøkes av kommunen.

Mistanke om korrupsjon i Oslo Vei