Hopp til innhold

Ber Tajik ordne opp i Munch-rotet

Hans Olav Syversen (Krf) mener kulturministeren må komme på banen i debatten om et nytt Munch-museum. Men Hadia Tajik (Ap) vil ikke gripe inn.

Ber kulturministeren ta grep om Munch-museet.

Hans Olav Syversen (Krf) sier at Stortinget og regjeringen også har ansvar for å forvalte Munchs kunst. Her er kulturminister Hadia Tajik (Ap) under åpningen av en Skrik-utstilling på MoMA i New York i høst.

Foto: Stortingsarkivet/NRK

Syversen sitter på Stortinget for Krf, og mandag ba han kulturminister Hadia Tajik svare på hvordan hun vil bidra til at arven etter Munch forvaltes godt.

Syversen mener at det er en viktig offentlig oppgave å bidra til forvaltningen av Munchs kunst, og ikke bare Oslo kommunes ansvar.

– Vi erkjenner jo at det er Oslo kommune som først og fremst har ansvaret for lokaliseringen. Men Stortinget har enstemmig sagt at vi har et felles ansvar for å sørge for at Munchs kunst bevares og gjøres tilgjengelig for allmennheten på en verdig og god måte, sier Syversen til NRK.

– Så det er utfordringen fra oss til den ansvarlige minister. Hvordan skal Stortinget og regjeringen bidra til dette? Jeg blir ikke lei meg, hvis statsråden har noe i ermet, slik at vi får løst en gordisk knute med hele Munch-museet.

Men kulturministeren griper ikke inn

Tajik svarte at hun stoler på at kommunen klarer å komme frem til en god løsning uten at regjeringen griper inn.

– Jeg forutsetter at landets hovedstad har politikere som makter å komme fram til en løsning, som sikrer at Munch-museet får rammevilkår som er verdige den viktige forvaltningsoppgaven det innebærer å ha ansvaret for samlingene etter en av verdens viktigste kunstnere, sier Tajik.

– Vår oppgave i regjering og storting er å støtte selve prosessen i kommunen. Ikke å uoppfordret gripe inn i prosessen, og mer eller mindre sette kommunen under administrasjon i denne saken.