Hopp til innhold

Tøff grensehandel i Töcksfors

Etter åtte måneders drift klarer ikke Töcksfors handelspark å trekke til seg kunder.

Töcksfors handelspark

Svenskehandelen går ikke like bra ved Töcksfors handelspark som hos de andre store kjøpesentrene på svenskegrensa.

Foto: Christopher Oulie/NRK

Flere butikker ved handelsparken sliter med å tiltrekke seg kunder, og én har allerede flyttet til konkurrenten.

Töcksfors handelspark ble åpnet for åtte måneder siden, og utbyggerne mente at de skulle klare å å ta store deler av grensehandelen.

De gikk dermed rett i strupen på Olav Thon som hadde et kjøpesenter i den lille byen fra før.

– Grensehandelen vokser for hvert år, og vi vil med dette grepet gjøre Töcksfors til et enda mer attraktivt handelsområde, både for forbrukerne og for butikkene som etablerer seg der, sa Vidar Lyhus i Conceptor Eiendomsutvikling AS til NRK i desember for to år siden.

Les også:

– Alltid noen som ikke passer

Bernt Einersen

Markedsdirektør Bernt Einersen mener det er naturlig at noen av butikkene forlater handelsparken det første året.

Foto: Pressefoto

400 millioner kroner ble investert da handelsparken ble bygget. Men den umiddelbare suksessen har så langt uteblitt.

Ifølge finansavisen er lavbudsjettbutikken Budget Sport i ferd med å legge inn årene. Flere sliter og leketøysbutikken Ringo har allerede flyttet til konkurrenten.

– Når man etablerer en ny destinasjon av typen handelspark eller kjøpesenter, så er det ganske vanlig at en 10-15 prosent av leietakerne blir byttet ut det første året. Det er alltid noen som ikke passer, sier markedsdirektør ved Töcksfors handelspark, Bernt Einersen til NRK.no.

– Vi har brukt sju år

Samtidig går det så det suser hos Olav Thon og Töcksfors Shoppingcenter. Der merker de knapt at de har fått en ny konkurrent litt nærmere norskegrensa.

– Vi har merket det litt. Vi har gått ned halvannen prosent i år, så de har nok tatt den lille veksten som vi burde ha hatt. Men samlet sett er vi veldig fornøyd med å klare å holde tempoet oppe så godt som vi gjør, når vi har fått en stor konkurrent som ligger litt nærmere Norge, sier senterleder Lars Erik Erøy.

Senterlederen har likevel forståelse for at handelsparken ikke har tatt av ennå.

– Det tar litt tid før det setter seg. Vi har nå brukt sju år på å komme opp på et akseptabelt nivå, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lars Erik Erøy

Senterlederen ved Töcksfors Shoppingcenter, Lars Erik Erøy, har ikke merket stort til konkurrentene.

Foto: Christopher Oulie/NRK

Vil tredoble

I dag er Töcksfors handelspark på 22.000 kvadratmeter. Planene er å bygge det tre ganger så stort.

– Vi er regulert og godkjent for vel 60.000 kvadratmeter handel. Det er noe med det at flere mennesker trekker til parken når man får opp volumet, mener Einersen.

Samme strategi satser imidlertid også konkurrenten på, og arbeidet med å utvide Töcksfors shoppingcenter har allerede startet.

Også ved Nordby på Svinesund er det planer om å utvide ytterligere. For drøyt en måned siden åpnet Nordens største matbutikk ved kjøpesenteret. Men allerede om to år skal handelsområdet være enda større, skriver Strömstads Tidning.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Olav Thon på åpningen av nytt Nordby Supermarket

Olav Thon har også en finger med i spillet rundt Nye Nordby Supermarked. Her fra åpningen i november.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Kan ha 80.000 kvadratmeter - vil ha mer

Bygningen som står inntil det 10.000 kvadratmeter store «Nye Nordby Supermarked» skal bygges om, og romme en etasje med butikker og to etasjer med parkeringshus.

Totalt vil det være 5000 parkeringsplasser ved kjøpesenteret når utbyggingen er ferdig.

– Vi gjør det for å styrke handelsplassen Nordby. Det kommer til å gi mange arbeidsplasser til alt fra byggearbeidere og deres underentreprenører til transportvirksomheter og butikkansatte, sier Ulf Palm, administrerende direktør i Nordby shoppingcentrum.

Palm anslår at arbeidet vil ta to år og koste flere hundre millioner kroner. Samtidig jobber man også med en søknad om å utvide handelsarealet ved Nordby. I dag er det gitt tillatelse til 80.000 kvadratmeter handel ved kjøpesenteret.

Får de tillatelsen de ønsker, vil den ene etasjen i det nye parkeringshuset gjøres om til butikker, mens det fremdeles vil være parkeringsplasser på taket.

Les også: