Hopp til innhold

Delte meninger om niqab-forbud

Fylkespolitikerne sier at det delvise forbudet mot niqab kommer etter ønske fra skolene – men skoler NRK har snakket med, har delte meninger.

Tre kvinner med niqab
Foto: Kathrine Brønn / NRK

Fylkestinget vedtok i går å forby ansiktsdekkende plagg som niqab i undervisningen, og å tillate bruk i friminuttene.

Rektor Tormod Korpås ved St. Olav videregående i skole i Sarpsborg sier han mottar vedtaket med blandede følelser:

– Ved skolen skal vi klare å forholde oss til det. Selv om det etter mitt syn hadde vært mer ryddig med et totalforbud – eller for den saks skyld en full åpning for bruk. Jeg vet ikke. Dette er et ærlig forsøk på å få til et kompromiss. Selv om det da også belastes med den ufullstendigheten som kompromisser er.

LES OGSÅ:

Ønsker ikke forbud

Rektor ved Fredrik II videregående i skole i Fredrikstad har sagt nei til forbud, og ifølge rektor Jens Nicolaisen har de ingen elever som går med nikab.

– Vi ønsker ikke et slikt forbud. Men når vi nå har fått det, så har ikke vi noe problem med å etterleve det. Dette er jo et minimalt problem

Det nye forbudet gjelder altså de videregående skolene i Østfold. Erlend Wiborg i Frp vil gå enda lenger – og vil ta med ungdomsskolene i et forbud også.

– Vi vet allerede at det er et økende problem, altså flere og flere bruker niqab. For noen år siden var det ingen. Derfor er det viktig at vi slår fast fylkeskommunens standpunkt i denne saken.

LES OGSÅ:

Elever skal over på videregående

Hvordan kan du si at det er flere og flere når det er nesten ingen som bruker niqab i Østfold?

– Det var ingen før, nå er det flere.

– Hvor mange er det?

– Eksakt hvor mange det er i den videregående skolen mener jeg å huske å ha hørt tallet fire. Men vi vet også at det er enkelte i ungdomsskolen i Østfold som bruker det, og det er elever som skal over i den videregående skolen.