Hopp til innhold

Norske jegere (tr)apper opp jakten

Denne høsten vil tusenvis av jegere gå på jakt etter både hjort, rådyr og elg – med rifle i den ene hånda og en smarttelefon i den andre.

Reidar Kaabbel og jaktapp

Ordfører i Våler, Reidar Kaabbel har aldri brukt mobilapper under jakt tidligere, men han kan tenke seg å prøve i år.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Tekniske hjelpemidler på jakt er ikke noe nytt. Jaktradio, GPS og mobiltelefon, for å holde kontakten og ta bilder, har vært fast innslag i mange år.

Før høstjakten i fjor ble det også lansert flere jaktapplikasjoner til smarttelefoner.

De gamle, som Vidar, vil nok si at litt av sjarmen med jakt forsvinner

Ole Jørgen Halvorsen, Fredrikstad FK

I kantina på Fredrikstad stadion sitter FFK-spillerne Ole Jørgen Halvorsen og Vidar Martinsen og spiser lunsj etter formiddagstreningen.

De to er mest kjent for sine prestasjoner på fotballbanen, men de er også ivrige jegere på fritiden.

– Men jeg har aldri opplevd at det er de tekniske hjelpemidlene som avgjør fangst. De er nok mer til hjelp for å holde kontakt og sånne ting, sier Halvorsen mens han tar en bit av en brødskive.

Han har selv benyttet seg av jaktapplikasjonen til Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) ute i marka, og er ikke enig med dem som sier at sjarmen med jakt forsvinner med en smarttelefon som hjelpemiddel.

– De gamle, som Vidar, vil nok si at litt av sjarmen med jakt forsvinner, ler han før han forklarer.

– Ting utvikler seg hele tiden, og før syntes de nok at det var unødvendig å bruke børse i stedet for pil og bue også. Det er ikke så mange år siden man ble sett på som en cowboy hvis du brukte kamuflasje heller, og det er helt vanlig nå, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vidar Martinsen og Ole Jørgen Halvorsen

Fredrikstad-spillerne Vidar Martinsen og Ole Jørgen Halvorsen er jaktkamerater på fritiden.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Lokkelyder og soppsteder

Applikasjonen til NJFF har vært en stor suksess siden den ble lansert før høstjakten i fjor. Til nå har den blitt lastet ned av over 40.000 smarttelefonbrukere.

Mobilprogrammet har nyttige funksjoner for både jegere og fiskere.

Håvard Andersen, NJFF

Kommunikasjonskonsulent i NJFF, Håvard Andersen røper at det kommer en stor oppdatering til appen deres i disse dager.

Foto: Norges Jeger- og Fiskerforbund

Den nyeste versjonen inneholder blant annet en funksjon kalt «Naturloggen», noe som har vært svært etterspurt av brukerne.

– Med den har man mulighet til å legge inn jaktposter, fiskesteder og soppsteder, og man kan registrere dyr man har sett og skutt. Over tid kan man da se hvilke poster som er mest effektive, og man kan dele de beste stedene sine med andre brukere, sier kommunikasjonskonsulent i NJFF, Håvard Andersen.

En annen populær funksjon er muligheten til å bruke de innebygde lokkelydene. Med et tastetrykk får man opp lokkelyder på en rekke jaktbare arter.

Lydene som imiterer både byttedyr for rovdyr som rev, og lokkelyder for elg, hjort og rådyr, fungerer faktisk som lokkemiddel ute på jakt.

– Jeg vet åssen hjorten holder på i brunsten, man kan nesten si hva man vil. Så å for eksempel lokke en hjortebukk i brunst med denne appen er fullt mulig, sier Ole Jørgen Halvorsen.

– Selv pleier vi å lage lokkelyder med fløyte. Personlig synes jeg at det er litt mer morsomt å lære seg å bruke fløyte, enn å trykke på en mobil. Men det er et bra tilbud, og jeg har mange kompiser som bruker dette fordi de ikke kan lage lydene selv, legger Vidar Martinsen til.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lav lyd gir lite dyr

Skog i Våler

Skogen til Reidar Kaabbel har gode forhold for å observere elg.

Foto: Sebastian Nordli/NRK
Ordfører i Våler Reidar Kaabbel

Ordfører i Våler Reidar Kaabbel forsøkte lokkeappen til NJFF i skogen i Våler.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

NRK ble med jeger, og ordfører i Våler, Reidar Kaabbel ut i skogen hans for å teste appene.

Ordføreren har sin egen skog i den lille kommunen i Østfold, som han og jaktlaget selv bruker under jaktsesongen.

– En gang tok vi fire elg på 10 minutter, så det er en del dyr her i skogen.

Kaabbel tar oss med til posten der han skjøt sitt første dyr. Godt gjemt bak et lite fjell, litt buskas og noen trær ligger en liten bakketopp, som gir god utsikt over et stort terreng.

Selv etter 20 minutter med elglyder, uten å se noe som en gang lignet på skogens konge i Våler, var Kaabbel imponert av lokkeappen.

– Det er utrolig at det går an å gjøre det der. Det var nok litt mye vind, og lyd fra trafikk i dag, men hvis lyden på appen bare hadde vært litt høyere, så tror jeg at dette kan ha noe for seg, sier han

Ordføreren lovte derfor at han skulle prøve lokkingen på nytt når elgjakta i Østfold starter 5. oktober.

NJFF har også fått flere tilbakemeldinger om at lyden på lokkeappen kan være litt lav.

– Vi har ikke laget den primært for at folk skal bruke den som et teknisk hjelpemiddel, det er mest ment som en morsom greie, og for inspirasjon, sier Håvard Andersen.

– Men jeg har sittet med lokkelydene på mobilen og lokket inn rådyr på 100 meters avstand uten problem. Så det er ikke noen tvil om at det funker, sier han og legger til at appen også har en lokkeskole for dem som vil lære seg å lokke selv

Les også:

Hør lyden av elglokkinga her:

Albin ble registrert

Uten muligheten til å jakte på elg, eller å ha sett noen firbeinte dyr i det hele tatt, måtte det et gammelt offer til for å teste applikasjonen «Jaktloggen».

Valget falt ganske naturlig på kommunens kanskje største kjendis, nemlig den hvite elgen Albin.

Da vi ankom Herredshuset i Våler, der ordføreren holder til, lå skinnet til Albin pent fremme på et stort bord.

Skinnet skal stilles ut for skuelystne, og ironisk nok er det to danske damer som står for planleggingen av utstillingen. Albin ble skutt av en dansk mann på den første dagen av fjorårets elgjakt.

Albin ble raskt foreviget med mobilkameraet og registrert i Jaktloggen, med undertegnede som den danske jegeren for anledningen.

Kaabbel hadde ikke prøvd noen av programmene på forhånd, men ble imponert over kvaliteten både på appen til NJFF og på «Jaktloggen», som er laget av Tore Mørkved fra Levanger.

– Dette er helt nytt for meg, men det ser veldig bra ut. De virker oversiktlige og enkle å bruke, også har man jo med seg telefonen ut uansett. Så dette er helt genialt, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Albin i jaktapp

I «Jaktloggen» kan man blant annet laste opp bilder. Her er det den hvite elgen Albin som har blitt registrert.

Foto: Skjermdump/Sebastian Nordli/NRK

Les også:

Lar jegerne bidra til utviklingen

Tore Mørkved

Tore Mørkved laget en jaktapp etter å ha blitt inspirert av broren.

Foto: Bennett AS

Med «Jaktloggen» kan man blant annet loggføre jakten med bilder, antall jegere, geografisk posisjon, antall skudd, treff og art.

– Man kan registrere hvor man har vært i en jaktsituasjon, og det kan være et artig jaktminne, sier Mørkved.

Han har brukt sin egen fritid på å utvikle appen, som han fikk ideen til etter en samtale med broren.

– Vi er begge ivrige rypejegere og broren min har alltid loggført sine jaktturer i en liten notatblokk, som han synes det er morsomt å se tilbake på. Vi diskuterte hvor artig det hadde vært å ha det som en app til mobilen, og sånn startet det, sier han.

Jaktloggen har blitt lastet ned av rundt 2000 brukere, men får daglig flere tilhengere. Brukerne er også ivrige på å gi tilbakemeldinger.

– Det er morsomt at jegere fra hele landet er med på å utvikle dette. De har muligheter til å komme med ønsker, og basert på det blir appen bare bedre, sier Mørkved.

Les også:

Ole-Jørgen Halvorsen

Ole Jørgen Halvorsen slik man er vant til å se ham, i aksjon for FFK.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Ole Jørgen Halvorsen og Vidar Martinsen har aldri brukt Jaktloggen tidligere, men kunne tenke seg å bruke den under årets jakt.

– Etter jakta så kan det være artig å mimre tilbake med noen bilder, og se at på den og den turen fikk vi det og det. Vi har allerede diskutert hvor mange dyr vi skjøt på den første turen i fjor, skjøt vi to der i fjor, så kunne vi kanskje dratt tilbake til det samme stedet på den første turen i år, sier Halvorsen.

– Kan man få en oversikt over hvor man skjøt hva over noen år, så er jo det kjekt, sier Martinsen.

Mørkved legger til at han jobber med å oppdatere appen. Han ønsker blant annet at brukerne skal få muligheten til å dele loggene sine med andre jegere.

Norges Jeger- og Fiskerforbund har også en oversikt over flere apper for både jegere og fiskere.

NRK tar ikke ansvar for innholdet i apper fra eksterne leverandører.