Hopp til innhold

Politiet holder øye med bolighus som kobles til Bandidos

Politiet overvåker et hus på Østsiden i Fredrikstad, fordi de frykter det er klubbhuset til motorsykkelklubben Bandidos.

Mulig Bandidos-klubbhus i Fredrikstad

Huset har både overvåkningskameraer og et Bandidos-skilt på veggen.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Huset, som ligger like i nærheten av Gudeberg barne- og ungdomsskole, har både overvåkningskameraer og et stort skilt på veggen med logoen til motorsykkelklubben.

– Det gjenstår å se hva slags aktivitet som vil bli bedrevet fra dette huset. Det er ikke straffbart å være medlem av MC-klubber, så det er hvilken aktivitet som bedrives som vi må forsøke å avdekke. Politiet er i utgangspunktet bekymret for en slik utvikling, sier Tommy Brøske i politiets enhet for etterforsknings- og utlendingsenhet (SEUT) til NRK.no.

Avdekker våpen og penger

Tommy Brøske

Tommy Brøske i politiets enhet for etterforsknings- og utlendingsenhet (SEUT).

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Politiet har fulgt nøye med på aktivitetene ved huset siden i våres. De kartlegger nå hva som skjer ved huset.

Ikke minst ser de svært alvorlig på at huset ligger like ved en skole.

– Vi har eksempler på hendelser som er rettet mot klubbhus, både i Norge og nabolandene våre.

Hva slags hendelser?

– Det kan være snakk om rivaliserende klubber, som gjør angrep mot disse klubbhusene. Denne typen aktivitet ønsker vi overhodet ikke i et slikt område. Det er flere eksempler på, senest siste år, at politiet avdekker våpen, penger og andre straffbare forhold, ved tilslag mot klubbhus, sier Brøske.

Også den lokale forgreningen av Bandidos sine hjemmesider er registrert på adressen, og flere bilder av huset ligger på hjemmesiden.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mulig Bandidos-hus i Fredrikstad

Dette huset på Gudeberg i Fredrikstad holdes under oppsyn av politiet.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

– Ikke egnet tett på barn

Fredrik Ellefsen

Lederen i velforeningen på Gudeberg, Fredrik Ellefsen.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

NRK har forsøkt å få kontakt med folk i huset. Men ingen har lukket opp.

Personen som boligen er registrert på tar telefonen når NRK ringer, men ønsker ikke å snakke om saken.

Lederen i velforeningen på Gudeberg, Fredrik Ellefsen har ikke truffet noen i huset. Men han er skeptisk til hva det innebærer å ha et mulig klubbhus i nærområdet.

– Dette er ikke egnet tett innpå andre boliger og barn.

Hva frykter du kan skje?

– Nei, det tør jeg ikke å tenke på. Vi tenker på trygghet vi. Hva denne eventuelle etableringen representerer kjenner jeg ikke konkret til, derfor er det viktig at både politi og kommune håndterer dette på en god måte.

Ordføreren avventer politiet

Jon-Ivar Nygård

Ordfører i Fredrikstad Jon-Ivar Nygård (Ap).

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Ordfører i Fredrikstad Jon-Ivar Nygård (Ap) er kjent med huset på Gudeberg. Han ønsker å vente og se hva politiet foretar seg i saken.

– Vi er nødt til å avvente, for vi er nødt til å se hva som er realitetene i dette, og hva politiet eventuelt måtte mene om det. Så langt synes ikke jeg at vi har kommet i denne saken.

Han er imidlertid klar på at kommunen har nulltoleranse når det gjelder klubbhus og forsamlingslokaler i regi av såkalte enprosentklubber.

– Fredrikstad bystyre har fattet vedtak om at vi ønsker å gjøre det så vanskelig som mulig for såkalte enprosentklubber å oppholde seg i Fredrikstad.

Hva ligger det i det?

– Det handler for så vidt om at man har en holdning om at man ikke ønsker disse motorsykkelmiljøene velkommen til Fredrikstad, men også at man kan bruke plan og bygningsloven der det er mulig, for å forhindre den typen aktivitet.

– Men det er dermed ikke sagt at folk med bakgrunn fra Bandidos eller andre klubber ikke skal kunne oppholde seg i Fredrikstad-distriktet.