Hopp til innhold

Posten rotet bort Rembrandt - gir maks 1.000 kroner i erstatning

Da Ole Dørje skulle hente en Rembrandt på postkontoret var det ingen som fant pakken.

Solli Brug

Ole Dørje (til høyre) fikk aldri Rembrandten som ble sendt fra England.

Foto: Anders Winlund / NRK

Savnet Rembrandt

Dette bildet har forsvunnet i posten.

– Bildet, eller etsningen, ble sendt fra England til Norge rekommandert. Vi fikk utleveringsseddelen, men fikk beskjed da vi skulle hente den at etsningen var søkk borte, sier Dørje til NRK.no.

Totalt utførte kunstneren Rembrandt omkring seks hundre malerier, tre hundre etsninger og to tusen tegninger. Flere av dem er stilt ut på Solli brug i Sarpsborg.

– Posten har vel ingen gode forklaringer annet at det er borte. Alle sporinger tyder på at etsningen hadde kommet til postkontoret, men nå er det altså ikke der. Vi må nok bare leve med at vi ikke har det på denne utstillingen, sier Dørje.

Kan ha blitt sendt i retur

Jørn Michalsen

Informasjonssjef hos Posten Norge, Jørn Michalsen vet ikke hva som har skjedd med bildet.

Foto: Birger Morken / Birger Morken

Informasjonssjef hos Posten Norge, Jørn Michalsen bekrefter at pakken med etsningen har blitt registrert på det aktuelle postkontoret.

– Det er til og med registrert hvilken hylle den ligger i. Dessverre har den blitt borte der ifra, uten at vi vet hva som har skjedd.

Michalsen sier også at Posten har gjort grundige undersøkelser, både ved postkontoret og i leddene i forkant. Han sier at det er en mulighet for at pakken har blitt returnert til avsenderen.

– Men det har ikke blitt registrert, så da har det i tilfelle skjedd ved en feil. Vi har bedt mottaker om å kontakte avsender, så vi kan finne ut om det kan være grunnen.

Bruker forsikring neste gang

Mottaker Ole Dørje anslår markedsverdien på bildet til å ligge rundt 40-50.000 kroner. Posten har tilbudt ham en erstatning på 500–1000 kroner.

– Det dekker vel kun tapen i hjørnene. Vi hadde ikke noen forsendelsesforsikring, men det har vi vel lært at vi nå må ha. Det blir jo vi som må dekke dette tapet, sier han.

– Tror du bildet kommer tilbake?

– Jeg aner ikke.

Informasjonssjefen i Posten forklarer at erstatningssummen er en konsekvens av at avsenderen valgte å sende pakken rekommandert.

– I en slik sending er det ikke tillatt å ha verdigjenstander. Avsender burde her ha valgt et annet produkt, som har forsikringsordninger som ville gjort erstatningen større.

LES OGSÅ:

Har 13 andre bilder av Rembrandt

Til tross for at bildet er borte, så har Dørje 13 andre Rembrandter hengene på veggene i galleriet, så det er ingen fare for utstillingen.

– Jeg tror postkontoret har gjort hva de kan for å finne bildet. De har også erkjent rotet og beklaget det hele.

Utstillingen åpner til helgen og består kun av dyptrykk av blant annet Dürer, Rembrandt, Goya, Dali, Munch og H. M. Dronning Sonja.

Rundt 100 arbeider stilles ut på det som en gang var Nord-Europas største sagbruk.

I tillegg vises dyptrykksarbeider av finske Tiina Kivinen som fikk H M Dronning Sonjas pris i år.