Hopp til innhold

Raio Piiroja og Brian West tiltalt

Raio Piiroja og Brian West er tiltalt for skatteunndragelse, etter politiets omfattende etterforskning av Fredrikstad Fotballklubb.

Piiroja og West
Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX/NRK

- De har mottatt hver for seg ikke ubetydelige beløp. Det er snakk om millionbeløp, sier politiadvokat Kåre Solvoll i Østfold politidistrikt.

Skattesaken mot Raio Piiroja

Samtidig har to FFK-selskap, Fredrikstad Fotballklubb og Fredrikstad Fotballklubb Sport AS fått foretaksstraffer på henholdsvis 100.000 og 300.000 kroner.

Tre tidligere ledere er også bøtelagt med 25.000 kroner hver.

Burde visst bedre

Foretaksstraffene gis fordi de to selskapene, kort fortalt, burde visst bedre, sier Kåre Solvoll.

- Vi oppfatter dette som et resultat av manglende kontroll og oversikt fra selskapenes styrer over hva enkeltpersoner har gjort i regi av klubb og selskap, sier Solvoll.

Selskapenes representanter har vært tunge pådrivere i forhold til de avtaler som til slutt ble inngått. Klubbledelsen har stått til ansvar for NFF og vært nødvendige medvirkere for å få inngått gyldige avtaler.

Avtalene bryter loven fordi de har åpnet for at man har kunnet overføre penger via andre selskaper som agenthonorar eller andre ting, mens de i virkeligheten har vært lønn til spillerne.

- Grovt uaktsomt

De tre lederne, Frode Kværneng, Bjørn Jensen og Harry Hansen, har etter politiets oppfatning utvist grov uaktsomhet ved inngåelse og oppfylling av avtalene, og åpnet for at det har vært mulig å unndra skatt for de to spillerne. Men heller ikke mer.

- De har medvirket på hver sin måte kun til deler av det hele, derfor blir bøtene relativt lave, sier Solvoll.

- Vi kan ikke se at det er bevist at de med hensikt har bidratt til skatteunndragelser.

Advokaten til de tre, Robert Antonsen, sier det er for tidlig å si hvordan de stiller seg til å bli bøtelagt.

Omfattende etterforskning

Den såkalte Piiroja-saken startet allerede i 2009, da det ble avslørt at det ble overført en million kroner i året til spillerens agentselskap i Baltikum. De skulle gå til speideroppdrag, men ga aldri resultat. Det ble mistenkt at det egentlig dreide seg om forkledd lønn for å unngå å betale skatt i Norge.

I fjor høst tok kemneren i Fredrikstad pant i Piirojas eiendom i Fredrikstad, og saken ble meldt til politiet i Østfold. Skattemyndighetene etterforsket flere klubber med estiske spillere. I løpet av vinteren ble totalt åtte personer, samt Fredrikstad Fotballklubb og FFK Sport ASA siktet i saken.

Raio Piiroja spilte for Fredrikstad fra 2004 til 2011, og var en av klubbens frontfigurer. Han spiller nå i nederlandske Vitesse Arnhem.

Sammen med Skatt Øst har politiet holdt på i over et halvt år, og etterforskningen er fremdeles ikke ferdig, påpeker politiet i en pressemelding.

Økonomi og rykte på spill

Karl Anders Følstad, dagens styreleder i FFK Sport AS, sier til NRK at de skal gjøre alt for å legge saken bak seg.

- Vi har egentlig ikke råd, men vi skal gjøre det de kan for å betale. Dette får konsekvenser for både vår økonomi og vårt rykte.

Styreleder i FFK Sport AS, Carl Anders Følstad

Nå er både FFK's økonomi og rykte truet, mener Karl Anders Følstad, styreleder i FFK Sport AS.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

Følstad var ikke i noen lederposisjon på disse tidspunktene, og kan ikke annet enn å anta noe om det som har skjedd.

- Her har man kanskje hatt veldig lyst på enkelte spillere, og så har det gått litt fort i svingene.

Når det gjelder identiteten til de bøtelagte sier Følstad at det får politiet komme med.

Avventende fotballforbund

Fotballpresident Yngve Hallén sier de avventer eventuell dom og straff før de vurderer å selv gjøre noe overfor FFK og de innblandede enkeltpersoner.

Yngve Hallén

Fotballpresident Yngve Hallén avventer utviklingen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Det er aldri greit å få fokus på at vi ikke følger lover og regler. Nå får de påtalte i saken svare for seg, generelt kan jeg si at når først slike saker oppstår så er vi glade for at det kommer konklusjoner. Men vi vet ikke hele bildet enda, sier Hallén.

- Fotballforbundet vil avvente en eventuell endelig dom eller straff i saken. – Vi inngikk aldri en slik avtale

– Det ligger an til at det blir tatt ut tiltale mot Piiroja

Seks eksperter skal undersøke FFK