Hopp til innhold

15-åring anmeldt for «facerape»

En tenåring fra Norrköping er anmeldt for å ha oppdatert Facebook-statusen til en jevnaldrende gutt.

Facebook

En 15 år gammel gutt i Sverige er anmeldt for å ha skrevet falske meldinger på Facebook i en annen gutt sitt navn.

Foto: Colourbox

En 15 år gammel gutt fra Norrköping i Sverige er anmeldt av en jevnaldrende gutt for å ha gått inn på hans facebookkonto og skrevet falske meldinger i hans navn.

– Juridisk sett er det et alvorlig lovbrudd, sier Göran Eriksson hos politiet i Norrköping til nyhetsbyrået TT.

Er ulovlig også i Norge

Det kalles «facerape» når noen forandrer på facebookprofilen til en annen person når han eller hun glemt å logge seg av PC-en. Personlig informasjon og profilbilder kan bli endret, meldinger av ymse kvalitet bli sendt., uten at personen kjenner til dette.

Mange ser kanskje på dette som uskyldig moro, men det er faktisk ulovlig.

Nordmann ble straffet

I Norge ble en mann straffet etter å ha sendt grove meldinger fra en facebookkonto som ikke var hans egen. Mannen gikk inn på sin ekskones profil og sendte meldinger til deres felles venner. Han sendte blant annet seksuelle meldinger til sønnen.

Mannen ble bøtelagt.

– Mange har vanskelig for å forstå at de samme reglene gjelder på internett som i det virkelige livet. Hele språkbruk er annerledes på internett enn det er i en skolegård, for eksempel, sier Anders Ahlqvist hos Rikspolisstyrelsen til TT.

Facerape er egentlig bare en omskriving for datainnbrudd. Det er dette gutten etterforskes for. Ha kan risikere å få bot, eller i verste fall opptil to års fengsel.