Hopp til innhold

2000 fast ansatte jobber deltid

Over 2000 fast ansatte på Sykehuset Østfold jobber deltid. – Det er en kamp om vaktene, sier sykepleier Hege Styrvold.

Sykehuset Østfold, Fredrikstad

Sykehuset Østfold i Fredrikstad har mange fast ansatte som jobber deltid.

Foto: Rainer Prang / NRK

I 2011 krevde helseministeren 20 prosent deltidsreduksjon i løpet av året.

Bortsett fra i Helse Vest, der andelen deltid har blitt redusert med 10 prosent, er det liten reduksjon å spore ved norske sykehus, skriver aftenposten.no.

Hege Styrvold jobber fast i 70 prosents stilling ved Sykehuset Østfold, og er en av over 2.000 fast ansatte ved sykehuset som ikke har fulltidsjobb.

Totalt i Norge er tallet på antall sykepleiere i Norge som jobber deltid er 32.000.

– Det er en kamp om vaktene og du vet ikke når du må jobbe. Vi er jo skiftarbeidere, og plutselig må du på jobb på natten og i helgen. Nå er barna mine i tenårene, det var verre da de var yngre, sier Styrvold til avisen.

Mener deltid er et stort problem

Nils Kvernmo

Nils Kvernmo er sykehussjef på St. Olavs Hospital.

Foto: NRK

I Trondheim har ett av Norges største sykehus St. Olavs Hospital kvittet seg med alt ufrivillig deltidsarbeid. Likevel jobber fortsatt 40 prosent av de ansatte deltid.

– Jeg ønsker at alt arbeidskraftsbehov ved sykehuset skal dekkes av fast ansatte som jobber heltid, sier sykehusdirektør Nils Kvernmo. Og han legger til:

– Det stemmer at vi fortsatt har mye deltid, men det er frivillig deltid.

Leder i Sykepleierforbundet Eli Gunhild By mener at sykepleiere som jobber deltid er et stort problem.

– Ca. 50 prosent av våre medlemmer jobber deltid, og undersøkelser blant medlemmene viser at mange ønsker å jobbe mer. Her har Norge en stor arbeidskraftreserve, sier hun til Aftenposten.

– Det er vanskeligere å holde seg faglig oppdatert. Det er altså snakk om både pasientsikkerhet – pasientenes liggetid på sykehuset og deres liv, og rettigheter for ansatte, legger hun til.